'@Rachey: To dosyć istotna ciekawostka bo teraz ta nazwa kompletnie ma się nijak do ciasta murzynka. Swoją drogą 40 wiosen i chyba pierwszy raz o tym słuszę. No ale regionalizmy, dekadę temu kumpela z wielkopolski dowiedziała się o czymś takim jak sękacz. Uwaga, podaję tajemnicze hasła. Rejony to Podlasie i Kurpie. Kto wie co to znaczy: Kulinaria:
@buont: Akurat z Cieszyna jestem, a stąd się ta potrawa wywodzi :D Źródło to wykład o tradycyjnych potrawach wielkanocnych regionu, kiedyś bodajże na cieszyńskim zamku, albo w domu kultury był. Obecnie większość w okolicy mówi murzyn (jak z "rzepa"), ale tradycyjnie powinno być jak z "marznąć" - po prostu zaginęła taka wymowa z biegiem czasu.
Przy robieniu ciasta polecam mówić sobie pod nosem wierszyk J. Tuwima o psotnym murzynku bambo, bardzo przyjemnie i radośnie się wtedy gotuje ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Komentarze (34)
najlepsze
źródło: comment_1625129078H1HrqVSQejk8YsF7MUa9yN.jpg
Pobierzźródło: comment_1625120566FRyaKT2Zy0gk5HVBGDltwR.jpg
PobierzTo dosyć istotna ciekawostka bo teraz ta nazwa kompletnie ma się nijak do ciasta murzynka.
Swoją drogą 40 wiosen i chyba pierwszy raz o tym słuszę.
No ale regionalizmy, dekadę temu kumpela z wielkopolski dowiedziała się o czymś takim jak sękacz.
Uwaga, podaję tajemnicze hasła. Rejony to Podlasie i Kurpie. Kto wie co to znaczy:
Kulinaria:
A tutaj jego analiza:
https://www.wykop.pl/link/6171343/z-cyklu-analiza-klasycznej-polskiej-literatury/