W szwabowie karczek bez kosci 4.5 euro za 1kg (ja kupuje mięso w mixmarket, choć cena zalezy tez od regionu, w schleswig holstein bedzię trochę taniej niz w hamburgu) - w Polsce teraz sprawdzam ceny 25.60/kg, obecny kurs 4.47, czyli 25.60/4.47 daje 5.7euro za 1kg - wiec tak... jest drozej. Dodam ze nie od dziś, w Polsce tansza jest jeszcze musztarda - i tylko ją kupuje jak jestem w pl ( ͡
@Barte Zawsze powtarzałem że w szwabowie jest wszystko tańsze po przeliczeniu na złotówki oprócz uslug. A nie przeliczając to już w ogóle kosmos, zarobki 2k nowe auto miejskie 13k, gdzie w Polsce zarobki 2800 a takie samo nowe autko 50k ¯_(ツ)_/¯
@mietkomietko: silna gospodarka oparta na wysokich stanowiskach. Im więcej osób którzy dobrze zarabiaja tym wyższe płace w gównianych pracach. Czyli inżynier ciągnie w górę sprzątaczkę. Dlatego kraj powinien inwestować w szkolnictwo wyższe i biznes lokalny. Tymczasem szkolnictwo w Polsce to g---o a ulgi dostają firmy zagraniczne a Polskie płacą normalnie
@Aster1981: Bullshit. To właśnie polskie zakłady mięsne przetwarzają surowiec z zachodu. Np. zakłady mięsne Łuków działają od lat w ten sposób. Z Danii przyjeżdżają żywe świniaki, na miejscu są ubijane, rozbierane, przetwarzane na wędliny, a te wracają TIRami do Danii.
@wqs: tak przy hodowli tez, ale zwroc uwage ze u nich rolnik w skupie dostaje wiecej niz u nas, wiec sama hodowla nie musi byc tansza.
Nasi sie burza bo nie rozumieja jak z drozszego miesa w skupie, robi sie tansze wedliny. A to juz kwestia niskich kosztow przetwarzania miesa od ubojni do finalnego produktu.
Wina leży m.in. po stronie ułomnego zniewolonego rynku i urzędników - do każdego kilograma jest 5-6 darmozjadów podczepionych w postaci gównopodatków. Wielkie zdziwienie że w monopolach typu Lidl i Biedronka jest drożej w PL niż w DE, najpierw dostaliście marchewkę (że dyskonty że tanio) a jak konkurencja poszła do piachu to cena powędrowała do góry. Ale nie to wina rolnika XD.
w PL niż w DE, najpierw dostaliście marchewkę (że dyskonty że tanio) a jak konkurencja poszła do piachu to cena powędrowała do góry. Ale nie to wina rolnika XD.
@verdant: o widze, że jeden z niewielu co to zrozumiał, że to nie rolnicy wymyślają ceny w marketach, a ten oligopol portugalsko, niemiecko francuski który zarządza 90% rynku spożywczego w polsce...
Przyczyn dlaczego w Niemczech jest tańsze mięso jest kilka: +większe gospodarstwa, +lepszy sprzęt, +większa specjalizacja, +większe dopłaty, +większa wiedza,
@drEvolution: nie twierdze, że mądrzejszy bo tam są tacy ludzie jak i u nas. Chodzi mi o wieloletnią wiedzę o uprawach wielkoskalowych gdy u nas jeszcze 20 lat temu rolnicy średnio mieli może po 10h.
@drEvolution: jak idziesz do nowej roboty to nie ważne jakie szkoły skończyłeś bo zawsze będziesz wiedział mniej niż ludzie którzy pracują tam latami. Na siłę szukasz chyba problemu
Czyli jak dobrze zrozumiałam ja płacę w sklepie 20zł za szynkę, a rolnik dostaje z tego 3,5zł....jeśli zakład w ogóle zechce kupić od niego zwierzęta które są zakontraktowane?
Czyli jak dobrze zrozumiałam ja płacę w sklepie 20zł za szynkę, a rolnik dostaje z tego 3,5zł
@LittleBi: Widziałaś kiedyś żywą świnię? Rolnik dostaje za kilogram takiej właśnie świni a szynki nie jest w niej dużo bo to tylko pośladki (te duże mięśnie z tyłu co mówią na nie d--a) ;-)
Fajny samograj: zachód pcha nam mięso po kosztach wykańczając nasze hodowle, zachodnie sieci handlowe handlują tym mięsem a zysk pchają w swoją dalszą ekspansję wykańczając nasz handel.
@worm_nimda: @lvy: Z tego co się orientuję, USA oraz Kanada także mocno dotują swoje rolnictwo by utrzymywało się na powierzchni, głównie to widać po ich rynku zbóż którymi zalewają świat.
Komentarze (234)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Rzecz w tym ze jej przetwarzanie na wedliny jest duzo nowoczensijesze i efektywniejsze. Automatyzacja bardzo zmniejsza koszty.
Nasi sie burza bo nie rozumieja jak z drozszego miesa w skupie, robi sie tansze wedliny.
A to juz kwestia niskich kosztow przetwarzania miesa od ubojni do finalnego produktu.
@verdant: o widze, że jeden z niewielu co to zrozumiał, że to nie rolnicy wymyślają ceny w marketach, a ten oligopol portugalsko, niemiecko francuski który zarządza 90% rynku spożywczego w polsce...
+większe gospodarstwa,
+lepszy sprzęt,
+większa specjalizacja,
+większe dopłaty,
+większa wiedza,
Przecież tam działa jakaś mafiaᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
@LittleBi: Widziałaś kiedyś żywą świnię? Rolnik dostaje za kilogram takiej właśnie świni a szynki nie jest w niej dużo bo to tylko pośladki (te duże mięśnie z tyłu co mówią na nie d--a) ;-)
@SamurajSzop: Ale takich szkodników, jak teraz, to od czasów komuny nie było ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
No tak! Dzięki bogu za dopłaty, bo gdyby nie one, to rynek przejęłyby USA i Afryka.