Nie chce mi się czytać, ale Duńscy rolnicy od zawsze byli zajebistymi specjalistami. Plony przy gorszej glebie i o 30% mniejszym zużyciu nawozów (jedne z najmniejszych w europie) w #!$%@?ą Polaków w przedbiegach. Polscy rolnicy się po prostu nie znają. Duńczykom nawet kury więcej jaj znoszą xD Z jednej kury, z jednego hektara czy z jednej korwy Duńczyk zawsze wyciśnie więcej. Polski rolnik to jedyne co umie to jeździć #!$%@? traktorem po
@KochanekAdmina: Na Zachodzie dopłaty mają 2, a nawet 3 razy wyższe łodygi. Zabierzmy dotacje wszystkim, Polakom też, i zobaczymy czyje mięso będzie tańsze. Jestem rolnikiem i znam to od środka.
@KochanekAdmina: Też jestem po studiach łodygo. Czasy moich dziadków, gdzie rolnik był chłopem już dawno minęły. Ty i większość miastowych po swoich gównostudiach europeistyki lub innego gówna nawet nowoczesnego ciągnika nie potrafilibyście obsłużyć. O oprogramowaniu do zasiewów i monitoringu upraw nie wspomnę.
Bo polska istnieje tylko po to aby wykorzystac ludzi do maximum. Nie roznia sie niczym innym niz taki hitler ktory wykorzystywal ludzi do "swoich wizji" jako mieso armatnie
Zupełnie niezrozumiałym zjawiskiem jest fakt, że rolnicy w innych krajach (Niemcy, Dania) uzyskują za sprzedane tuczniki w chwili obecnej ok. 10-20% więcej niż polscy producenci i po doliczeniu kosztów przetworzenia i transportu do Polski możliwy jest zakup produktu finalnego w cenach niższych niż ceny produktów polskich.
Polscy rolnicy i zakłady przetwórcze nie są w stanie sprostać tak wysokim wymaganiom niskiej ceny.
Warto się zastanowić, kto w Polsce na tym zarabia i jak
Warto się zastanowić, kto w Polsce na tym zarabia i jak działa nasz rynek?
@MMARS: A kto ma zarabiać? Państwo zarabia, a ludzie mają pracę. Polskie zakłady mają problem przy starciu z zachodnią konkurencją głównie dlatego że ciągle automatyzacja w zakładach u nas kuleje a koszty pracownicze rosną. Dlatego przy masowej produkcji nie wyrabiamy przez zbyt duże koszty. Można by to przekuć na zalety gdyby ta ten wyższy koszt produkcji rekompensował
zarejestrowalem sie specjalnie na stronie zrzeszajacej producenctow swin by to zweryfikowac.( ͡~ ͜ʖ͡°) Jest lekko tansza, od 10 lat, albo jest w tej samej cenie. Nie wiem jakie wnioski wysnuc, ale jesli tamtym rolnikow dobrze, naszym zle, to cos tu nie tak.
Bo w tamtych krajach wszystko działa na starych zasadach, a u nas rolnik nie wie, czy mu jutro świń nie wywiozą jacyś pro-weganie, czy państwo nie nałoży jakiś nowych ograniczeń, czy podatków.
Komentarze (234)
najlepsze
Nie roznia sie niczym innym niz taki hitler ktory wykorzystywal ludzi do "swoich wizji" jako mieso armatnie
Warto się zastanowić, kto w Polsce na tym zarabia i jak
@MMARS: A kto ma zarabiać? Państwo zarabia, a ludzie mają pracę. Polskie zakłady mają problem przy starciu z zachodnią konkurencją głównie dlatego że ciągle automatyzacja w zakładach u nas kuleje a koszty pracownicze rosną. Dlatego przy masowej produkcji nie wyrabiamy przez zbyt duże koszty.
Można by to przekuć na zalety gdyby ta ten wyższy koszt produkcji rekompensował
już nie mówiąc że to co nasi politycy wyprawiają odbija się czkawką na cenie euro/złotówka
to samo w turystyce vs booking itd spijają śmietanke, a głupole się cieszą na rynku że pada
Komentarz usunięty przez moderatora