Wędzona Szynka peklowana z E 250 I SAMĄ SOLĄ ( wykonanie i porównanie
Szkodliwe azotyny, azotany z wędlin? A może azotyny i azotany z warzyw są w większym stopniu zagrożeniem?
Tamtomasz z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 94
- Odpowiedz
Szkodliwe azotyny, azotany z wędlin? A może azotyny i azotany z warzyw są w większym stopniu zagrożeniem?
Tamtomasz z
Komentarze (94)
najlepsze
A sól kuchenna to co, kurde, ciało astralne? Wszystko jest chemią.
@MandarynWspanialy: Nie zapominaj o monotlenku diwodoru którego koleś używa bez zastanowienia.
O co tutaj chodzi? Gdzie jest jakaś różnica czy haczyk. Jeśli sama sól nie działa to czy ktokolwiek używa samej soli? To byłoby bez sensu. W tej chwili ten film mówi albo azotany albo mięso psuje się po dniu(albo już nawet przy
Literatura mówi że nie należy przekraczać maksymalnej dobowej dawki do spożycia a dzieci poniżej ok 4 lat nie powinny jeść go wcale.
Poza tymzamiast parzyc mogl je dopiec goracym powietrzem. 100 stopni i bedzie elegancko. Nie beda takie mokre i dluzej
Jeśli ktoś by chciał doczytać: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2620-azotan-i-azotyn-a-nitrozoaminy/
Czyli w zasadzie w ogóle nie można smażyć.
A przyznam, że całe życie żyłem w niewiedzy, bo jak jakaś szynka zostawała to się skroiło do jajecznicy i przysmażyło.
Nacieram mieso zwykla solą z przyprawami i zostawiam na 24h. Potem wiążę i wrzucam do wedzarnika na 8-10h na niską temperaturę około 35-50 stopni. Na konoec wedzenia zwiekszam temperaturę do 150 stopni i przed wyjeciem sprawdzam czy mieso w srodku ma 60-65 stopni. Jesli ma to wędzenie kończę.
Szynka czy schab potrafi lezeć kilka dni nic mu się nie dzieje... co najwyżej wyschnie. Kazdy ze znajomych ktory ode mnie
Mój tato wędzi od kilku lat szynki i nigdy się nie zdarzyło żeby po jednym dniu wyszło takie szare oczko. Zwykle widać je dopiero po tygodniu, o ile szynka jest przekrojona. Reszta nieprzekrojonych wędlin może leżeć dłużej i nic się z nią nie dzieje (oczywiście w chłodnym