Przepis na pizzę neapolitańską
Mój niebieski opublikował przepis na najlepszą pizzę neapolitańską. Nie jest przesadnie łatwy czy ultra-szybki, ale lepszej domowej pizzy nigdy nie jedliście. Do zrobienia w domu, bez kamieni do pizzy, pieców i zagranicznych mąk. Koszt jednego placka: ok. 2,60 zł. Nie musicie czytać długiego wstępu.
magdula z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 196
- Odpowiedz
Komentarze (196)
najlepsze
Gdyby włoska babcia usłyszała o wodzie o temperaturze 18,5'C i odpowiednim ciśnieniu atmosferycznym, bo wtedy będzie prawilna pizza, to by pękła ze śmiechu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%202008%20UK.pdf
Trochę spanikowałem jak ciasto po tych 30 minutach strasznie się lepiło, i dodałem trochę mąki. Nie wiem czy wcześniej coś źle zrobiłem, czy o co chodzi. Gramatury niby się trzymałem
Co do oliwy i lodówki - pełna zgoda - w tych aspektach przepis domowy odbiega od AVPN.
Tą z przepisu robiłem wiele razy i jest mega. Każdy kto spróbował potwierdzał :)
Co się stanie jak dodam kamienną? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie nawet lepsza. Patrząc na dzisiejsze zanieczyszczenie wód to nie opierałbym kuchni na sporej ilości soli morskiej.
Mój patent to płyta ze stali węglowej na wymiar (koszt ok 80 zł+przesyłka) i tak jak w przepisie - na najwyższe piętro w piekarniku pod grzałkę i piekarnik p---a ogień 300 stopni C. Czas pieczenia ok 2,5-3 min
https://www.mniammniam.com/przepis-na-ciasto-do-pizzy
Sosy samemu kombinuję.
Skladniki ulubione to: szynka wędzona, mozzarella, pomidorki koktajlowe, po wyciagnieciu z piekarnika rukola.
@magdula o kurła szanuje za to, wszyscy źle dają sól a tutaj w końcu dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Różowa opisująca chyba nigdy dobrej pizzy nie jadła wtedy się nie dziwię szokowi kulinarnemu.
Moja zabawa z ciastami do pizzy trwała około 7-8 lat zanim znalazłem te właściwe i proste w przygotowaniu czyli takie prawdziwie Włoskie, jestem zwolennikiem cienkiego ciasta.
Nie zostawiam ciasta na noc w lodówce i robię pizzę wedle