Przepis na pizzę neapolitańską
Mój niebieski opublikował przepis na najlepszą pizzę neapolitańską. Nie jest przesadnie łatwy czy ultra-szybki, ale lepszej domowej pizzy nigdy nie jedliście. Do zrobienia w domu, bez kamieni do pizzy, pieców i zagranicznych mąk. Koszt jednego placka: ok. 2,60 zł. Nie musicie czytać długiego wstępu.
magdula z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 196
Komentarze (196)
najlepsze
mam piecyk do pizzy g3ferrari
powiedzmy robie pierwsza pizze wychodzi dobra
robie druga
caly spod spalony
i tu nie wiem czy ten kamien sie tak mocno nagrzewa, ze pali czy o co chodzi
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PIEC PIZZE BĘDZIE MOŻNA TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD UPUSZCZĄ PLACKA NA PODŁOGĘ
ps.
wujek siiiii!
bam!
Pora na mała odmianę ;)
teraz prezentuje się trochę po macoszemu i biednie, ale dla głodnego spoko.
Kto ma czas przekładać tyle razy ciasto i pilnować tego na czas :P
Pizaiollo we Włoszech w b.dobrych pizerriach nie #!$%@? się aż tak z tym ciastem i tym odkładaniem po 5razy po sprzedaż musi być.
Jedyne co mnie dziwi to spora ilość oliwy z oliwek, czy gdy dodamy salami nie będzie za tłusta pizza?
@Erwos: Jak dodasz salami z salami to będzie idealnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mąka przesiać. Dolać wodę. Wymieszać widelcem. Albo łyżka. Potem wziąć do rąk i wyrabiać przez 10-15 minut. Podzielić na dwie kulki żeby było łatwiej.
Odstawić na pół godzinki.
Przecier pomidorowy Pudliszki rozrobic z paroma łyżkami wody i dodać oregano.