Napompowane pieczywo z marketów wciąż na topie. Prawdziwy chleb tylko z piekarni
![Napompowane pieczywo z marketów wciąż na topie. Prawdziwy chleb tylko z piekarni](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_GbgIhYeUzRypSfWEnnTPEj8rWacx6ImM,w300h194.jpg)
Sprzedaż pieczywa spada, a tradycyjnym piekarniom trudno wygrać walkę z supermarketami. Duże sieci serwują odpiekany chleb z ciasta głęboko mrożonego, pełen polepszaczy. Właściciel rodzinnej piekarni przestrzega.
![MoneyPL](https://wykop.pl/cdn/c3397992/MoneyPL_fuBbvhJuPi,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 318
- Odpowiedz
Komentarze (318)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@milewiczwaldek: bajki opowiadasz, może nie we wszystkich hipermarketach, ale spokojnie niekrojone i to rożnego rodzaju kupisz w Lidlach i podobnych.
Kosztuje 3.4 zł za 650 gramów albo 1.7 za 300 gramów
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
W innej większej piekarni jak pokazali mi skład
@GotowacUmiem: już nie ciśnij tak po Polsce xD Gdzie kupisz niby lepsze pieczywo? W Niemczech czasami się uda dostać, ale prawdziwych piekarni również tam ze świecą szukać, większość przejęły sieciówki udające małe piekarnie takie jak Kamps. W Holandii/UK/Belgii w ogóle praktycznie nie ma tradycji piekarniczych i pieczywo smakuje tragicznie.
Niestety z tymi polepszaczami chłop ma rację, bo żeby robić to zgodnie ze sztuką to nie utrzymałby się na rynku w Białymstoku, bo na chlebie się zarabia na ilości a nie na jakości ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■ Są oczywiście wyjątki, którym udaje się wybić jak na przykład Chleb Sklep w Warszawie, ale cena za to też jest odpowiednia. Na Zachodzie powoli odradza się "artisan bakery", ale to znowu idzie w złą
@GotowacUmiem: jadłem - babcia do tej pory ma w piwnicy. Jestem zdania, że 90% roboty wciąż robi ciasto i jego przygotowanie. W piekarniach z nowoczesnym piecem z kamieniem szamotowym może efekt nie jest aż tak wspaniały, ale wystarczająco dobry, jeżeli ciasto jest przygotowywane zgodnie ze sztuką.
Podobnie jest z piecem do pizzy opalanym drewnem... No super, jeżeli ktoś potrafi z niego