Czemu tyję na ujemnym bilansie kalorycznym?
Wyczerpujący i ciekawy tekst obalający wiele mitów o bilansie kalorycznym. Zacząć trzeba od tego, że to niemożliwe, żeby nie chudnąć na deficycie energetycznym. To się rozumie „samo przez się” – jeśli jest deficyt, to oczywistą konsekwencją jest redukcja masy ciała.
MatthewDuchovny z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 373
- Odpowiedz
Komentarze (373)
najlepsze
Bo masz perpetuum mobile. Straszna choroba.
@NooB1980: może dlatego, że kalorie odejmuje się na bieżąco? Jeśli początkowo twoje CPM wynosi 3500 kcal i schodzisz na 2900 kcal, to logicznym jest, że po zrzuceniu 12-15 kg nie będziesz już na tym chudnąć, bo twoje PPM i CPM się zmieniło i od tego 2900 kcal znowu musisz odjąć zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem, by znowu chudnąć. Gorzej, jeśli takiej osobie od razu
czemu jedząc tylko sałatki nie chudnę?
Bo popijam to sokami owocowymi a w sałatce jest tłuszcz a ty siedzisz cały czas na wykopie
( ͡° ͜ʖ ͡°)
... pękł i powiedział
Finito.
@xaliemorph: poleć mu zapasy albo bjj; będzie miał to samo uczucie tylko, że jego organizm na tym zyska
1g węgla kamiennego dobrej jakości to ok. 6,2 kcal. W przypadku etanolu jest to ok. 7kcal / 1g. Ponadto SDDP (Swoiste dynamiczne działanie pokarmu) urzeczywistnia tą wartość do ok. 5,5kcal / 1g. A-----l sam w sobie jest tylko jednym z czynników przyczyniających się do wzrostu wagi przez inhibicję lipolizy w wątrobie (zahamowanie rozkładania tłuszczu w wątrobie) i pierwszeństwa w metabolizmie ponad inne źródła energii.
Wzrost wagi, który przypisuje się alkoholowi spowodowany jest przez resztę pokarmu, która spożywana w czasie metabolizmu alkoholu jest konwertowana na tłuszcz. A-----l w ciągu przemian i ostatecznie acetylo-CoA może zostać zamieniony na tłuszcz, ale jego poziom w organizmie ludzkim wynosi ok. 3%. Czyli 24g spożytego alkoholu zostanie zamienione na 0,8g tłuszczu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10539756