5 nieuczciwych firm i ich sposoby na manipulacje cz.2
Nie mija mnie wrażenie, że wszystkie firmy w koło zapomniały co znaczy słowo uczciwość. Postępowanie firm wyznaczane jest przez prawo, a nie przez czystą uczciwość i sumienie.
matizlob z- #
- #
- 254
Nie mija mnie wrażenie, że wszystkie firmy w koło zapomniały co znaczy słowo uczciwość. Postępowanie firm wyznaczane jest przez prawo, a nie przez czystą uczciwość i sumienie.
matizlob z
Komentarze (254)
najlepsze
2. Ktoś się czepia nazwy "woda z sokiem", a potem pokazuje etykietę ze składem, w którym jest... woda i sok - genialne.
3. "Żurawina suszona słodzona" zawiera cukier - pełne zaskoczenie.
edit: Przecież to
@matizlob: O cukrze pisze w składzie. Jeżeli by napisali woda z sokiem i cukrem, to ktoś by się znowu przyczepił, że nie pisze nic o aromacie. W takim razie znowu trzeba by pisać woda z sokiem, cukrem i aromatem. I z nazwy produktu robi się nam jego skład.
@Kingpin:
??!?!?!?!?!?!
Ten ksztalt opakowania jest unikalny dla syropu poziomkowego?
A przykład z dżemem to chyba szczyt - "hurr, durr - oszukujo, bo napisali 100%, a wiśni jest tylko 40%, a potem nasypujo cukru jakichś dodatków!"
Oczywiście, że tak - dżem to nie powidła - produkcja dżemu właśnie polega na smażeniu owoców z cukrem... A te dodatki? Przecież jedyne dodatki to kwasek cytrynowy, żeby odpowiednio produkt zakwasić i pektyny, żeby miał
Tak jak szynka parmenska. Parmezan czy sery z Goudy itp
Bulwersujecie się tak, jakbyście w restauracji zamówili "Schabowy, ziemniaki i surówka (100% wieprzowiny)" a potem się oburzali, że ziemniaki i surówka nie są z wieprzowiny. ( ͡º ͜ʖ͡º)
idąc dalej z przykładem jabłka, w świeżym owocu jest ok 60% wody.
Tworzenie dżemu polega na redukcji tej wody w procesie obróbki termicznej (odparowanie) załóżmy że odparujemy prawie całą wodę, wtedy 50gram dżemu
A w tabelach odzywczych np: cukry 65g na 100g.
Ale oczywiscie w składzie dzemu problemu mie ma bo CUKIER musi w nim byc.
Firmy "nieuczciwe", a wszystko podane w składzie. Teraz tylko czekać na pozew od którejś z tych firm i już można kręcić kolejną gównoburzę, jak to złe korporacje atakują biednego blogera.
@math1982 jak człowiek przestał pić wódkę z plenerze to i takie niuanse uciekają.
1) wiśnia nadwiślańska. Informacja na etykiecie dotyczy tego, że produkt jest w 100% zrobiony z wiśni, a nie z innych (tańszych) owoców. A że na 100g produktu użyto 40g owoców? Nie, nie jest to dowód na oszustwo producenta, a jedynie dowód (twardy) na to, że autor artykułu nie ma pojęcia, co to jest dżem i czym się różni od dajmy na to powideł.
2) Jest woda, jest sok z cytryny. A
w ogole pretensje typu 'woda z sokiem zawiera SOK, szok i niedowierzanie' albo 'zurawina slodzona zawiera CUKIER' swiadcza o poziomie tego wspanialego znaleziska
Nie mija mnie wrażenie, że wszystkie firmy w koło zapomniały co znaczy słowo uczciwość. Postępowanie firm wyznaczane jest przez prawo, a nie przez czystą uczciwość i sumienie.
KEK (ʘ‿ʘ)
widze ze wsrod prawactwa dalej panuje przekonanie ze firmy sa od dogadzania klientom a niezarabiania jak najwiecej jak najnizszym kosztem
To "popity"
( ͡º ͜ʖ͡º)
Nawet jako zapojka do wódki się nie nadaje, bo można się co najwyżej porzygać na tęczowo po tym.
Pasztet Zająca czy z zająca?
Do tego pomysłowość wymieszana z bezczelnością niektórych producentów żywności nie zna granic. Do rangi środowiskowej anegdoty urósł już przykład przedsiębiorcy, któremu inspektorzy zakwestionowali pasztet z zająca, bo zwyczajnie nie było w nim zajęczego mięsa. Biznesmen (jego przypadek opisał "Focus"), znalazł więc technologa żywności o nazwisku Zając i przechrzcił produkt na "pasztet Zająca", a nie z zająca.
Tak, to że sok jest robiony z zagęszczonego soku to też mi odkrycie. Lepiej byłoby wyjaśnić Polakom, że w procesie utrwalania soku utleniane są aromaty i tak powstały sok jest po prostu słodką wodą w kolorze soku. Następnie sok zagęszczony się rozwadnia i dodaje aromaty.
Ciekawi mnie dlaczego reklamowanie Tymbarka jako