Wieprzowina w Słojach
Pyszne, zdrowe oraz proste w przygotowaniu weki, które są w stanie przetrwać wiele lat. No i przede wszystkim ten smak i aromat mhmmm... pyszne !
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/TenebrosuS_SqvtYvJG2N,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 226
Pyszne, zdrowe oraz proste w przygotowaniu weki, które są w stanie przetrwać wiele lat. No i przede wszystkim ten smak i aromat mhmmm... pyszne !
Komentarze (226)
najlepsze
Parę lat temu była afera, bo ktoś sprowadzał z Zachodu konserwy wojskowe sprzed ponad 20 lat i sprzedawał. Nie miało przy tym znaczenia, że konserwy zachowały się dobrze i nikt się tym nie zatruł ani nawet nie narzekał na smak.
http://ogrodnikwpodróży.pl/chlopska-kielbasa-czosnkowa-z-weka-sloikowa/
Dużo się mówi i nie wszystko prawda, ale oglądam filmiki z kanału Kwasiora i widać, że to pasja. Choć może za dużo inspiracji od BBQ Pit Boys.
Dla zainteresowanych smakoszy, by mogli rozpoznać początek nieuleczalnego botulizmu.
http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/botulism/
oraz
Bakteria produkuje egzotoksynę o charakterze neurotoksyny – toksynę botulinową
Urodziło się dziecko, zmarło jak miało 2 lata na jakąś zarazę czy coś i żyło się dalej.
Poczytaj - np dziecku nie nadawało się imienia do chrztu, a chrzest się robiło koło 3 miesiąca bo sporo niemowlaków nie dożywało tego momentu...
Ten dziadek co miał 98 lat dużo mi naopowiadał jak śmierć przed wojnami zbierała żniwo po wioskach... byle choroba, która się szybko przenosiła
Napisałem max 50? Napisałem, że mnóstwo osób zmarło przedwcześnie, a nie że wszyscy.
Za 2 miesiace miną 2 lata odkąd zrobiłem takie słoiki z kiełbasą własnej roboty. Test to 10 małych słoiczków, które otwieram co rok - chcę zrobić test 10 letni (no chyba że się zepsują wcześniej). Słoiki stoją w szafce, więc żadna tam lodówka czy zimna piwnica.
@WujStefan: jak przestaniesz się udzielać na wykopie to poznamy skuteczność pasteryzacji
Żarcik :)
#brakprofitu
(╯︵╰,)
@marek_antoniusz: nie zawiodłeś mnie, czekałem na taki komentarz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
(u mnie weki były robione z upieczonego/ugotowanego już mięsa, ponadto do gotowania wkładało się niezakręcone słoiki, a zakręcało po podgrzaniu - inaczej mogą pęknąć - różnica ciśnień + dodatkowe samouszczelnienie po ochłodzeniu = po otwarciu test na szczelność = zassanie).
Jak się ma sprawa z jadem kiełbasianym? To są idealne warunki dla beztlenowych botulin.
Brawo Watsonie!
Skoro pytam, to znaczy, że mam niewielkie, czyż nie?
Czytałem już wcześniej definicję na wiki, nie było tam wzmianki/rozróżnienia, czy temu procesowi należy poddawać mięso wcześniej obrobione termicznie, czy też można zupełnie surowe. U mnie w domu najpierw wstępnie pieczono/gotowano mięso, a dopiero później wekowano (tyndalizowano). Nie znam rozkładu temperatur w czasie i w przekroju objętości słoika. 1,5godz
#fallout