@zakowskijan72: kto wie... są rzeczy które się fizjologom nie śniły ( ͡°͜ʖ͡°) podobnie było z masłem... Kiedyś jadło się tylko masło, później okazało się, że masło zabija, ale margaryna jest super, teraz znowu jest odwrotnie.
Cukier jest jednym z 3 podstawowych składników ludzkiej diety, jest to składnik niezbędny do przeżycia. Jeśli nie jest spożywany w nadmiarze to nie jest ani trochę szkodliwy. Przy prawidłowych proporcjach zrównoważonej diety cukry powinny stanowić około 40% tego co zjadamy.
Nie jest prawdą również to, jakoby fruktoza (jeden z typów cukru) była szkodliwa. To naturalny składnik większości owoców, szczególnie dużo jest jej w miodzie (przeszło 1/3 miodu to fruktoza) poza tym większość
@mnlf: Pojęcie "cukier" często kojarzy się wyłącznie z sacharozą, glukozą i fruktozą, warunkującymi "słodycz". Przez co ludzie błędnie myślą, że jak 40% spożytych pokarmów, będą stanowić cukierki, to git.
Cukry proste powinno się ograniczać do minimum, a te 40% powinny stanowić węgle zawarte w chlebie, makaronach, ryżu i innych pokarmach, których zawartość nie kojarzymy ze słowem "cukier" :)
Rok temu ograniczyłem o 99% spożywanie słodkich napojów gazowanych i wszelkich szitów typu batoniki i czipsy. Nie mówię, że do zera - raz w miesiącu sobie strzelę puszkę Coli. Początek to była masakra - wodę wlewałem w siebie na siłę, w ogóle mi nie smakowała. Po około miesiącu woda była dla mnie codziennym, naturalnym napojem, a dzisiaj po prostu mi smakuje. Wypijam jej około 2 litrów dziennie. Da się żyć bez tego
@majwsik: no to gratuluję dobrego wyboru cumplu :) ja kiedyś wielki pijacz słodkich napojów postanowiłem z tym skończyć i.. udało się.. natychmiast. Od dwóch lat piję tylko wodę gazowaną lub od czasu do czasu zwykłą(bez dodatku jakiś syropków czy cukru) i jak idę do marketu i widzę całe póły wypełnione różnymi słodkimi sodami lub hektolitrami róznych "soków"(a prędzej napojów) to jak sobie pomyślę,że miałbym to wypić to mnie bierze na
@szancik: jeśli ktoś Ci mówi, że nie dotyka cukru to zazwyczaj albo wykluczył tylko i wyłącznie słodycze, albo ogólnie słodki smak [czyli za tym i owoce, nabiał czy no bataty]. Naturalnego cukru nie wykluczysz, bo on jest praktycznie we wszystkim i ten cukier jest potrzebny.
I teraz gimbaza i reszta będzie piła tylko kolę zero, gorzką herbatę i kawę. Ale chlanie na umôr, palenie szlugów, trawki i dopalaczy pozostanie, bo to wcale zdrowiu nie szkodzi...
@wincenty_kadlubek: ciężko zauważyć, że artykuł dotyczy tylko jednego z wielu szkodliwych dla zdrowia czynników? Gdyby był o dragach to byś się burzył o to, że rodzice zabijają dzieci karmiąc je cukrem?
Odnośnie cukru, zwracajcie uwagę na skoki cukru we krwi, tzn. jak chapniecie coś słodkiego to cukier wzrasta, nastepnie wzrasa insulina zeby cukru się pozbyć, w wyniku tego cukier najpierw szybko rośnie a potem szybko maleje, co powoduje skoki w nastroju i kusi nas żeby zjeść kolejne coś słodkiego, najlepiej jest 5 posiłków dziennie, co będzie skutkować równomiernym poziomem cukru, jeśli wkurza was wasz niestabilny nastrój popatrzcie na to co jecie...
Komentarze (197)
najlepsze
podobnie było z masłem... Kiedyś jadło się tylko masło, później okazało się, że masło zabija, ale margaryna jest super, teraz znowu jest odwrotnie.
Jeśli nie jest spożywany w nadmiarze to nie jest ani trochę szkodliwy. Przy prawidłowych proporcjach zrównoważonej diety cukry powinny stanowić około 40% tego co zjadamy.
Nie jest prawdą również to, jakoby fruktoza (jeden z typów cukru) była szkodliwa. To naturalny składnik większości owoców, szczególnie dużo jest jej w miodzie (przeszło 1/3 miodu to fruktoza) poza tym większość
Pojęcie "cukier" często kojarzy się wyłącznie z sacharozą, glukozą i fruktozą, warunkującymi "słodycz". Przez co ludzie błędnie myślą, że jak 40% spożytych pokarmów, będą stanowić cukierki, to git.
Cukry proste powinno się ograniczać do minimum, a te 40% powinny stanowić węgle zawarte w chlebie, makaronach, ryżu i innych pokarmach, których zawartość nie kojarzymy ze słowem "cukier" :)
1 mięso też zawiera cukier
2 człowiek nie może żywić się tylko mięsem, umrze na szkorbut
PS. to prawda, pic related (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Od dwóch lat piję tylko wodę gazowaną lub od czasu do czasu zwykłą(bez dodatku jakiś syropków czy cukru) i jak idę do marketu i widzę całe póły wypełnione różnymi słodkimi sodami lub hektolitrami róznych "soków"(a prędzej napojów) to jak sobie pomyślę,że miałbym to wypić to mnie bierze na
Aktualnie czuje się świetnie(na tyle ile mi moje zdrowie pozwala), wraz z cukrem odstawiłem herbatę i kawę.
Ciężko ale polecam.