Nabici w gluten
![Nabici w gluten](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_JqTm7yJ5hvni1qqI8GKJ3giLoeh0E7fn,w300h194.jpg)
Wszystko wskazuje na to, że moda na żywność bezglutenową wśród osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię, przeminie, ale i tak rynek będzie rósł - czytamy w "Pulsie Biznesu". Okazało się jednak, że nie jest to dieta dla zdrowych.
![nikto](https://wykop.pl/cdn/c3397992/nikto_EIQipIqI2m,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- 111
Komentarze (111)
najlepsze
Bezglutenowe produkty, w których nie znajdziesz glutenu musza mieć znak przekreslonego zboża.
@Stefanescu: W Netto jest za 2,99 ale niestety mrożony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1x8czdMpwzZ88Mh2VhPAdb4Gl5yvOqKp.jpg
PobierzNie chodzi o gluten, tylko ogólnie o to, że wytwarza się ją na przemysłową skalę, prze się ku maksymalizacji zbiorów kosztem
@Tostu: Wat?
To, że jest częściowa nietolerancja glutenu to fakt taki sam jak częściowa nietolerancja latkozy. Oznacza to, iż w małych ilościach nie szkodzi spożywanie żywności z glutenem i latkozą, lecz przy ich zwiększeniu od razu powoduje to problemy.
PS. Można znaleźć bez problemu opisy przypadków gdzie ktoś został odratowany od śmierci bo lekarze zbyt późno zdiagnozowali celiakię i jelita były do tego stopnia zdegradowane że w zasadzie nic nie wchłaniały, ergo człowiek powoli umierał na śmierć głodową.
PS2. Nie
Komentarz usunięty przez moderatora
W przypadku, gdy badania wykażą, że jest OK to nie ma potrzeby stosowania tej diety.
To tak samo jakby żreć leki, gdy jest się zdrowym - nie ma takiej potrzeby - wystarczy normalnie się odżywiać i wysypiać.
Mózgu nic nie zastąpi - tyle w temacie.
@Kluska_z_Dziurka: Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.... a konkretniej " jeżeli po eliminacji z diety glutenu, ogólne wyniki badań są lepsze... możemy przypuszczać, że eliminacja glutenu z diety ma pozytywny wpływ na danego osobnika, stąd wskazane jest stosowanie tejże diety. "
Wyjaśnij mi
O tym ze w latach 60 modyfikacje pszenicy spowodowaly ze plony sa wieksze, że nasze organizmy nie potrafia tego dobrze przyswoic. Ze uklad immunologiczny czlowieka atakuje gluten w jelitach bo uwaza go za wroga niszczac przy t kosmki jelitowe i tworzac liczne stany zapalne w ciele. Stany ktore trwaja latami i powodują raka- ktory pojawia sie wlasnie przy dlugim notorycznym stanie zapalnym. Jedzcie gluten
@jontr
Komentarz usunięty przez moderatora