@Onny: Pewnie to był ktoś, kto nie mógł sobie pozwolić na wyrzucenie jakiejkolwiek jadalnej części ryby. Pewnie smakowało lepiej niż się spodziewał po wyglądzie i stąd się przyjęło.
@ojejq: Też zawsze myślałem, że ryby te jajka wypluwają i oni dopiero później je zbierają, ew. jakoś je wyciągają z nich. Zdziwiłem się, jak zobaczyłem martwą rybę. Ale mają kilka zbiorników, z mnóstwem ryb w każdym, to jednak kupa kasy
@PanBulka: Zbieranie kawioru nawet w takiej ilości z tak dużego zbiornika byłoby trudne, ponadto w hodowli należałoby wtedy trzymać same samice, by samce nie zapłodniły jaj. Problemem wtedy jest czy samice bez obecności samców chciałyby składać te jaja.
W tym wszystkim jest taki plus, że mięso trafia potem do sprzedaży, a nie jak w przypadku fok i lisów gdzie obdziera się je żywcem ze skóry i zostawia na pastwę padlinożerców, lub
Taaaa, moi rodzice chcieli się tym zając gdzie w Polsce nie było jeszcze ani jednej fermy (teraz jest ponoć jedna duża i 2 pomniejsze) i pomimo gwarantowanego zysku przygotowanie takiej fermy to ok 400tyś zł (mając już w posiadaniu teren) + zakup ryb (już paru letnich w celu skrócenia czasu oczekiwania) + czas = Najlepiej mieć drugi duży pewny interes żeby utrzymać fermę i rodzinę tyle lat ;)
@Kick_Ass: możliwe, nie znam się na tym, nie jadam takich rarytasów tylko spojrzałem, bo taki mały słoiczek mnie zaciekawił, a że stał obok śledzi które kupowałem..
Za dzieciaka jadłem kawior i z tego co pamiętam to całkiem mi smakowało. Szczerze powiedziawszy zrobiono mi tym wykopem smak, chociaż sam filmik jest odrażający.
@Vegan: Dlaczego odrażający? Ryba została zabita wcześniej, operacyjnie rozcięto jej brzuch (?) i zrobiono to w sterylnych warunkach. Odrażające są filmy z pozyskiwaniem futer z fok czy lisów...
Czy z jesiotra syberyjskiego też można uzyskać oplacalany w sprzedaży kawior? Pływa parę takich u nas w basenie na katedrze, jakby jeden zniknąl to myślę że profesor by się nie zkumał :P Usg takie jak na filmiku, stół operacyjny i narzedzia też się znajdą :D
Jak ze 2-3 lata temu pojechałem sobie na wycieczkę koleją trans syberyjską to na którymś przystanku babuszki sprzedawały kawior w litrowych słoikach za 10$
Komentarze (81)
najlepsze
Po wszystkim wychodzi okolo £2k/rok odjac koszta utrzymania.
W tym wszystkim jest taki plus, że mięso trafia potem do sprzedaży, a nie jak w przypadku fok i lisów gdzie obdziera się je żywcem ze skóry i zostawia na pastwę padlinożerców, lub
Kawior to wlasnie solona ikra...