Wpis z mikrobloga

@maqs7: Można wekować, pakujesz wrzące do słoika, wycierasz dokładnie gwint, mocno zakręcasz czysta i suchą zakrętką, stawiasz do góry dnem i czekasz aż wystygnie. Jeśli po wystygnięciu wieczko jest zassane - wek zamknięty. Jeśli nie - wstawiasz do garnka z zimną wodą, wyścielonego ściereczką i gotujesz ok. pół godziny na niedużym ogniu. Wyjmujesz, studzisz i sprawdzasz, czy wieczko zassało. Po takiej procedurze musiało zassać. Ważne, żeby nie pakować do pełna,
  • Odpowiedz
@Logan00: Zamknięte i w lodówce to pewnie z miesiąc. Nigdy aż tyle u mnie nie wytrzymywało jedzenie, więc nie wiem jakie jest maksimum, zawsze ktoś zżerał przed czasem. Oczywiście w zamrażalniku dłużej i pewniej.
  • Odpowiedz