Wpis z mikrobloga

przygotowania do świąt rozpoczęte :) tradycyjnie już na koniec października nastawiam ciasto na piernik staropolski, które to będzie leżakować w lodówce prawie do samego BN. A w ogóle to na zdjęciu wygląda jak wielka miska masła orzechowego.... będze super! #gzw #gotujzwykopem #jedzenie #swieta
Pobierz
źródło: comment_7N9s8XKOtePZLlw0f1GTWBUJ15gljIZZ.jpg
  • 17
@Kari_Master:

500g miodu

1-1,5 szkl cukru

250g masła

Rozpuszczamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i wystudzamy

Do wystudzonej mieszaniny dodajemy:

1 kg mąki

3 jajka

pół łyżeczki soli

2 op przyprawy do piernika ( po 40g)

3 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 125ml mleka

I wszystko razem mieszamy, gotowe luźne ciasto przelewamy do szklanego,kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 4 tygodnie.

Ciąg dalszy dopiszę