Wpis z mikrobloga

@atrapa: za to będziesz musiała swojemu dziecku wynagrodzić to jakoś, gdy inne dzieci w szkole będą się chwalić rówieśnikom co dostały na komunię, a Twoje będzie czuło się skrzywdzone... nie sądzę by dziecko zrozumiało w tym wieku Twój wybór, bo komunia paradoksalnie jest w takim wieku że wszystkie te dzieci mają w dupie tego Pana Chrystusa i jego tatusia i nie za bardzo wiedzą o co w tym widowisku chodzi,
  • Odpowiedz
@atrapa: wiesz, nie chcę się bawić w psychologa, ale raczej nie odkryjesz w jaki sposób Twoje dziecko będzie zapatrywało się na tą sytuację. Tak, tak.. z perspektywy dorosłego tak to może wyglądać, ale małe dzieci nie są pewnych rzeczy nauczone, zachowują się jak małpy - druga małpa ma banana, ja też chcę. A to że ma już to wszystko to schodzi na drugi plan, po prostu chyba lepiej będzie porozmawiać
  • Odpowiedz
Pierwsza komunia wyglądająca jak wesele jest tylko w Polsce.

@Nemrod: Bzdura. Ten problem występuje też w innych krajach katolickich. W Irlandii wybajerowane suknie, garnitury szyte na zamówienie i limuzyny są dość popularne. A tu masz artykuł na ten temat z USA sprzed lat dwunastu: http://articles.philly.com/2002-04-04/news/25338162_1_lindsey-dress-weddings , u nas wtedy impreza w restauracji była już wydarzeniem. Komercjalizacja pierwszej komunii wynika z tego że po prostu ludzi stać.
  • Odpowiedz
@plushy: Znajomi mówili, że we Włoszech proboszcz im powiedział, że dzieci są już przygotowane i mogą sobie w niedzielę przyjść na dowolną Mszę i przystąpić z dzieckiem do I Komunii. I tyle. W Polsce wielu księży o tym marzy, ale wiedzą, że to jest nie do przeskoczenia z powodu rodziców.
  • Odpowiedz
@atrapa: Nie wszystkich stać, ale społeczeństwo jest obecnie bogatsze niż 20 lat temu.

@Nemrod: Są parafie gdzie zakazuje się robienia cyrków i nakazuje by dzieci szły w prostych albach do komunii. To oczywiste że kościołowi nie zależy na robieniu z tego imprezy na miarę wesela.
  • Odpowiedz
@atrapa: Chciałbym jednakże zauważyć, że to rodzice mają największy wpływ na dziecko i to oni decydują o formie jakie przyjmie jego wychowanie. Wprowadzenie nowego członka do Wspólnoty jest bardzo dobre z pozycji rodziców (którzy mamy nadzieje są rozsądni) więc jest dobre także dla dziecka.
  • Odpowiedz