Wpis z mikrobloga

Śni mi się taki mod (albo tryb gry), żeby kontrola nad statkiem odbywała się wyłącznie przez widok orbity i busolę, a domyślnie nie było żadnego widoku rakiety (tj. wolnej kamery). Wszystkie dane obecnie dostępne z widoku rakiety (wysokość nad sferą planety, wysokość nad powierzchnią, staging) byłyby przeniesione do widoku orbitalnego, tak, żeby całą kontrolę lotu z niego móc prowadzić.

Kluczowy feature: części - kamery. Montowałoby się je na stałe na rakiecie (sondzie, lądowniku, łaziku...), i to z nich patrzyłoby się w kosmos w czasie lotu, zastępując obecną wolną kamerę. Stąd można sobie fantazjować: kamery o różnych kątach widzenia, kamery obrotowe, teleskopy...

Oczywiście misje załogowe dawałyby możliwość patrzenia oczami kerbali.

Obrazek poglądowy: zdjęcie powierzchni Wenus wykonane z pokładu radzieckiej Wenery 13. Uczciwie powiedzcie: czy to nie byłoby zajebiste?

#kerbalspaceprogram

PS: Kto jeszcze się nie zainteresował, bądź nie wziął udziału, zapraszam pod tag #wykopspaceprogram!
salad_fingers - Śni mi się taki mod (albo tryb gry), żeby kontrola nad statkiem odbyw...

źródło: comment_eNbIywPG8j5ZaS3WTungqhwJvMyAVpG7.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@salad_fingers: Kamery dostarcza mod RasterPropMonitor które możesz montować gdzie chcesz a potem widzieć ich podgląd na ekranach w kokpicie. Do tego na tych samych ekranach możesz wyświetlić podstawowe informacje o orbicie a nawet obsługiwać z ich poziomu M------a więc zostaje tylko powstrzymać się od włączania zewnętrznego widoku :-)
  • Odpowiedz
@JakisTamKtosek: Właśnie czysty RPM to nie do końca to, te jego wnętrza wydają się potwornie ciasne (acz nie testowałem). Nie podoba mi się opcja manualnego rozglądania po kokpicie i patrzenia na te malutkie ekraniki kamer.

Mój pomysł widzę trochę analogicznie do dostępnych w vanilla widoków IVA dla kerbali, gdzie dla każdego ludka w kabinie jest osobny widok POV, a między nimi przełączasz się (domyślnie klawisz V bodajże). Po instalacji na
  • Odpowiedz
@kamerling_tomasz: @JakisTamKtosek: Zrobiłem mały przegląd i znalazłem istniejącego moda, który jest względnie blisko tego, co zaproponowałem. @Kerwasa: @sarmiczek: Was też wołam, wnioskuję, że jak zaplusowaliście to was interesuje.

Hullcam VDS dodaje do gry kamery jako części. Można potem przez nie patrzeć w normalnym widoku gry: p-klik i activate camera - wtedy zwykła, trzecioosobowa kamera gry przenosi się do kamery-części. Świetną funkcją jest możliwość całkowitego wyłączenia
  • Odpowiedz
@JakisTamKtosek: Widok zewnętrzny wyłączasz ustawiając w configu Hullcama: AllowMainCamera = false. Wtedy pilotując rakietę widzisz tylko obraz z zamontowanych kamer, wchodząc w IVA miałbyś RasterPropa, a w EVA - widok z kerbalowego hełmu. Super!

Choć ja musiałbym grać chyba na jakimś 4K telewizorze, bo na screenach ten RPM wygląda po prostu klaustrofobicznie. Wiem, że realizm etc., ale mimo wszystko wolę wygodę widoku orbitalnego :)
  • Odpowiedz