Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #minipc #htpc #komputery #pytanie

Chcę sobie zrobić w domu przede wszystkim jakiś dysk sieciowy na zdjęcia i filmy.

Ale tak pomyślałem, że warto też uruchomić na tym np repo gita i jakąś chmurę do udostępniania zdjęć rodzinie. Czy raspberry się nada? Czy iść może w jakieś konkretne rozwiązanie nas albo htpc? Nie chce mi się bawić w składanie htpc/minipc samemu, ale jeżeli warto, to może się zmuszę. Chcę na to wydać max 1000 pln.

Doradzicie coś?
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diwi @list86: czy bez problemu podłącze dysk 2,5'' na usb bez zewnętrznego zasialania? Zastanawiam się, że roota zostawiłbym na karcie sd i dla składowania zdjęci/filmów podpiął dysk usb 2,5'' który by był też przenośnym dyskiem w razie potrzeby.
  • Odpowiedz
@diwi: to jakie rozwiązanie proponujesz żeby było najwydajniej? Roota zostawiać na karcie sd, czy przenieść na dysk? Jaki dysk? sata 2,5'' czy 3,5'' i zewnętrzne zasilanie dla niego?
  • Odpowiedz
@goompas: System musisz mieć i tak na karcie SD, nie da się go uruchomić z dysku. Co do dysku to zależy, jeśli wystarczy Ci 1TB to spokojnie dawaj 2,5", jeśli potrzebujesz większej przestrzenii to już 3,5" i zewnętrzne zasilanie. Byleby ten dysk był podpięty przez SATA a nie USB.
  • Odpowiedz
@goompas: @diwi: Mała poprawka: karta SD jest wymagana, bo na niej siedzi uEnv.txt który definiuje jak się ma system uruchamiać. Na niej też musi być bootloader, script.bin i kernel. Natomiast resztę systemu (rootfs) już można mieć na dysku, wystarczy w uEnv.txt zmienić

root=/dev/mmcblk0p2
na np.

root=/dev/sda1
i powinno działać. I warto to zrobić, bo karty sd mają strasznie ograniczoną żywotność. Po miesiącu używania takiego systemu już mógłby być
  • Odpowiedz