Aktywne Wpisy

#zmora #sen #paralizsenny #zalesie #horror
TLDR: opisuję gnębiącą mnie dzisiejszej nocy ZMORĘ(paraliż przysenny), przepraszam za ewentualne błędy, piszę na szybko.
Kto nigdy nie miał całonocnej/wielonocnej "zmory" w wydaniu "pętla"(wyjątkowo złośliwa odmiana zmory), ten ma ogromne szczęście. Opisuję na gorąco by powstrzymać się przed snem. Mam już dość, a to dopiero godzina trzecia w nocy(pierwszej nocy, często bywa to wielonocne doświadczenie). Niżej opisuję w punktach proces tej męczarni, a wcześniej kilka wyjaśnień:
Pętla
TLDR: opisuję gnębiącą mnie dzisiejszej nocy ZMORĘ(paraliż przysenny), przepraszam za ewentualne błędy, piszę na szybko.
Kto nigdy nie miał całonocnej/wielonocnej "zmory" w wydaniu "pętla"(wyjątkowo złośliwa odmiana zmory), ten ma ogromne szczęście. Opisuję na gorąco by powstrzymać się przed snem. Mam już dość, a to dopiero godzina trzecia w nocy(pierwszej nocy, często bywa to wielonocne doświadczenie). Niżej opisuję w punktach proces tej męczarni, a wcześniej kilka wyjaśnień:
Pętla

PrzegrywNaZawsze +131
Eh wspominam stare dobre Mirko. Kto pamięta takie nicki jak marianbaczal, FilzofujacaCalka, SamiecAlfa, SamGamgee, pitrasia, policjaa, Gruszka92, tych dwóch co mieszkali na Bali. Kiedyś to było mirko, teraz nie ma mirko #mirko

Chcę sobie zrobić w domu przede wszystkim jakiś dysk sieciowy na zdjęcia i filmy.
Ale tak pomyślałem, że warto też uruchomić na tym np repo gita i jakąś chmurę do udostępniania zdjęć rodzinie. Czy raspberry się nada? Czy iść może w jakieś konkretne rozwiązanie nas albo htpc? Nie chce mi się bawić w składanie htpc/minipc samemu, ale jeżeli warto, to może się zmuszę. Chcę na to wydać max 1000 pln.
Doradzicie coś?
Alternatywy:
- gotowe zestawy NAS (Synology, Qnap) - jeśli nie masz dużych wymagań to ok, ale często są dziurawe i ograniczone. Za to są małe, ciche i zużywają niewiele prądu.
- banana pi lub inny klon raspberry, o większej mocy. Banana ma dwurdzeniowy procesor, 1gb
Teraz poczytałem więcej i wychodzi, że ma ethernet, sata, więc wszystko co potrzebuję.
Protip: jak będziesz zamawiał znajdź aukcję z dołączonym kablem zasilającym sata, bo potem i tak go będziesz musiał zamówić. Mi to tam rybka bo nie używam go z sata, ale żebyś wiedział o tym.
@list86: gdzie kupiliście? Jaki zasilacz do tego? Podłączałeś dysk na sata? Było potrzebne osobne zasilanie do tego dysku?
Jakie zasilanie jest potrzebne dla dysku 3,5?
Na allegro widzę jedną aukcję bez dodatków, więc zostaje chyba kupić tutaj http://www.thepidish.co.uk/
Kupiłem na #aliexpress, zasilacz usb akurat miałem- dobrej jakości 1.35A, najtańszy może być niestabilny szczególnie z dyskami.
Nie kupuj na allegro (2x przebitka) ani jakichs dupnych stronach, kup na #aliexpress prosto od chińczyka z darmową wysyłką. Przesyłka trwa parę dni, ejst dobrze
@list86: wat? o_O
Jakoś nie zauważyłem, żeby muliło. Normalnie zdjęcia kopuję. Gdzieś te rewelacje wyczytał?
@parsiuk: http://www.raspberrypi.org/help/faqs/#networkingNoGig
@diwi: jeszcze pytanie, czym zasilić dysk 3,5?