Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #minipc #htpc #komputery #pytanie

Chcę sobie zrobić w domu przede wszystkim jakiś dysk sieciowy na zdjęcia i filmy.

Ale tak pomyślałem, że warto też uruchomić na tym np repo gita i jakąś chmurę do udostępniania zdjęć rodzinie. Czy raspberry się nada? Czy iść może w jakieś konkretne rozwiązanie nas albo htpc? Nie chce mi się bawić w składanie htpc/minipc samemu, ale jeżeli warto, to może się zmuszę. Chcę na to wydać max 1000 pln.

Doradzicie coś?
  • 26
@goompas: raspberry pi jako miniserwer do domowych zastosowań nadaje się idealnie. wepniesz mu dysk zewnętrzny na usb, postawisz apache, napiszesz jakiś mały skrypcik i voila. jeszcze ci na flaszkę zostanie.
@goompas: Zadziała, ale nie będzie to dobre. Raspberry ma beznadziejną sieć która jest na chipie usb. Więc kopiując coś przez sieć na dysk sieciowy będzie słaaaabo.

Alternatywy:

- gotowe zestawy NAS (Synology, Qnap) - jeśli nie masz dużych wymagań to ok, ale często są dziurawe i ograniczone. Za to są małe, ciche i zużywają niewiele prądu.

- banana pi lub inny klon raspberry, o większej mocy. Banana ma dwurdzeniowy procesor, 1gb
@goompas: jw, 2.5" zasilisz z portu zasilającego na płytce (acz podobno niestabilne), 3.5" już i tak wymaga zewnętrznego zasilania. Sata nie testowałem bo nie mam na czym nawet.

Kupiłem na #aliexpress, zasilacz usb akurat miałem- dobrej jakości 1.35A, najtańszy może być niestabilny szczególnie z dyskami.

Nie kupuj na allegro (2x przebitka) ani jakichs dupnych stronach, kup na #aliexpress prosto od chińczyka z darmową wysyłką. Przesyłka trwa parę dni, ejst dobrze
Raspberry ma beznadziejną sieć która jest na chipie usb.

@list86: wat? o_O

Jakoś nie zauważyłem, żeby muliło. Normalnie zdjęcia kopuję. Gdzieś te rewelacje wyczytał?
@goompas: Nie nie nie, tutaj chodzi tylko o zasilanie, sam kabel sata podłączasz tak samo w przypadku dysku 2,5" jak i 3,5", różnica jest taka że 2,5" dysk zasilisz bezpośrednio z BananaPi (tym kablem o którym pisaliśmy wyżej) zaś do dysku 3,5" potrzebujesz zewnętrzny zasilacz (to co Ci podałem wyżej to jest cały zestaw a Ty z tego zestawu potrzebujesz tylko zasilacz z końcówką sata)
@goompas: Tak, generalnie ze względu na architekturę zadziała Ci wszystko nie licząc XBMC (z tym jeszcze są problemy i nie ma wsparcia dla akceleracji sprzętowej), jeśli chcesz wyświetlać filmy z akceleracją sprzętową to na ten moment istnieje możliwość użycia mplayera.