Wpis z mikrobloga

@duckar: kupiłem Arduino i montuję to co zawsze chciałem zrobić: samobieżny #!$%@? ościenny. ;) Robota w sensie, który będzie omijał przeszkody.

@Feniks: na eBayu kupiłem platformę i kółeczka. Ktoś mi tu na Wykopie mówił, żeby szukać na hasło Tamiya - to części do autek RC.
@juz_tu-bylem: btw: do serv nie potrzeba osobnego kontrolera, można bezpośrednio podpiąć do Uno. Motor Shield doczepiłem bo potrzebowałem do silniczków napędzających.

Silniki to zwykłe DC a nie krokowe niestety. Motor Shield może zasilać albo jeden krokowy, albo dwa zwykłe DC. Wybrałem to drugie. Przesunięcie będę mieżył tymi tarczkami za kołami i diodami IR (jeszcze nie zamontowane). Nie wiem tylko, jak je podpiąć do Arduino - kończą mi się piny a nie
Motor Shield

@parsiuk: Tak rzuciłem okiem na ebay na nie i ty masz jakiś bardziej zaawansowany czy mi się wydaje? Jakbyś tam miał chwilkę czasu i zarzucił linkiem to byłbym wdzięczny.

Też planuje coś co będzie jeździło, ale na razie czasu brak, zamówiłem masę pierdół na ebay (o dziwo 17 przesyłek- wszystkie przyszły) i leży i się to wszystko kurzy...
@parsiuk: O i zainteresowałeś mnie, jak jest w arduino z wejściami? Każdy pin cyfrowy może być ustawiony na odczyt czy tylko ten pin tx (nie mam przed oczami arduino nie jestem pewien czy on się tak nazywa). W sensie co w momencie kiedy chcesz podłączyć np. 10 czujników odległości?
@juz_tu-bylem: tx/rx 0 i 1 są dedykowane do komunikacji z komputerem - lepiej ich nie używać. W ostateczności, jak pracujesz z baterii można. Pozostałe cyfrowe można ustawić albo odczytać (w sumie 14). W Uno piny analogowe pracują tylko jako wejścia - nie można ustawić ich stanu.
@parsiuk: @juz_tu-bylem: Nieprawdą jest, jakoby:

W Uno piny analogowe pracują tylko jako wejścia - nie można ustawić ich stanu.

Ja spokojnie używam:

pinMode( A0, OUTPUT );

digitalWrite( A0, HIGH );

Mam wyświetlacz LED 7-segmentowy * 4 cyfry. Segmenty włączam pinami cyfrowymi, a poszczególne cyfry - właśnie pinami analogowymi bo reszta cyfrowych była potrzebna do czego innego. Działa jak ta lala.