Wpis z mikrobloga

mirki pomocy! Kupiłem auto ( ͡° ʖ̯ ͡°) Na umowie widnieję jako jedyny kupujący => jestem właścicielem. Z wiadomych przyczyn :) chcę z siebie zrobić współwłaściciela a mamę właścicielem. I tu pojawia się problem. Jak to zrobić? Aktem darowizny? Jak zrobić by osoba która obdaruję 1/2 auta została właścicielem. Liczę na Waszą pomoc. Jutro od rana wyruszam na podbój urzędów! Ahoj przygodo może do świąt się wyrobie :D

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czipsu: @TruskawkowyTron:

Ni chu chu. Nie można nic dopisywać na umowie. Bo Ty składasz swoją w urzędzie, i ten co sprzedał składa swoją w urzędzie (informuje urząd że sprzedał). I jak jak będą dwie wersje jednej umowy to w najlepszym razie nie przyjmą w urzędzie, a w najgorszym będą was ciągać po sądach. Darowizna, albo poprawić umowę w obu egzemplarzach, o ile sprzedający nie złożył swojej w urzędzie
  • Odpowiedz
@TruskawkowyTron: Umowa darowizny na 1/2 wartości auta, w skarbówce w ciągu 182 dni składasz druk zwolnienia z podatku od darowizny SD-Z2. Zrób to od razu to przerejestrujesz od razu na dwóch współwłaścicieli. I tyle.
  • Odpowiedz
@TruskawkowyTron: umowa darowizny na udział w samochodzie w wysokości 1/2 (umowa nie musi być sporządzona u notariusza, wystarczy zwykła kartka), a jeśli darowizna przekracza kwotę 9.637 zł, to również zgłoszenie do skarbówki (podatku nie zapłacisz, bo to twoja mama, ale zgłosić musisz).
  • Odpowiedz
@TruskawkowyTron: przy współwłasności nie ma takiego podziału jak "właściciel i współwłaściciel". Obie osoby są współwłaścicielami. Nawet nie wiem, co masz na myśli. Jaka to różnica, kto się jak nazywa?
  • Odpowiedz
@jamtojest: Dokładnie chodzi o głównego właściciela. W kalkulatorach internetowych OC jest pytanie kto nim jest. I różnica w cenie OC to ponad 1 200 zł! Dlatego to chcę zrobić z siebie współ a nie głównego :) A zwykły akt darowizny z tego co wyczytałem w internecie tego nie zrobi.
  • Odpowiedz
@TruskawkowyTron: W porównywarka w necie to pytają o milion pierdół, które nie są potrzebne. Zniżki liczą się od współwłaściciela tak samo, nie ma to znaczenia. Najlepszy dowód, że akt darowizny tego nie określa, a innego sposobu z tego co wiem nie ma.
  • Odpowiedz