Wpis z mikrobloga

Moja staruszka stacjonarka ma problem z ogarnięciem 2 GB (2x1 GB) DDR 400 RAM, które jej sprezentowałam.

Pamięci są dobre. Sloty są dobre (2)

1, 5 GB jeszcze ogarnie, a przy 2 GB zaczyna pikać (krótki pik) po czym się resetuje.

W BIOS widać dobrze - 2048.

Być może to wina "małowspółpracujęcego" XP Home.

Teoretycznie Windows jak i moja płyta główna, powinny dać radę z max 2 GB.

Jednakże, coś nie hasa :/

Teraz jeszcze spróbuję odpalić na jakimś Linuxie jak już mi się ściągnie, ale czy Mirki mają może jakiś pomysł co mogę spróbować, żeby ułatwić jej ogarnięcie?

ps czytałam coś o zmianie taktowania na niższe, ale BIOS też nie chce ze mną współpracować i nie mogę znaleźć gdzie to jest :P

#kiciochpyta #marynaprawia #serwiskomputerowywdomu #komputery
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marysuistyczna: Jedyne co możesz zrobić to zamienić kości miejscami jak to nie pomoże to oznacza że albo się gryzą, albo któraś jest uszkodzona.

Do testowania pamięci służy memtest. Koniecznie odpalany z dosa bo windowsowe nie mają dostępu do całości ramu.

Taki program jest np na hirenboot CD.
  • Odpowiedz
@marysuistyczna: Obniż taktowanie do 333mhz, albo jeśłi płyta ma możliwość ustaw wszystkie parametry ręcznie tak jak ma ta wolniejsza CL itp. Tylko pamiętaj że wolniej znaczy większe numerki czyli CL3 to jest wolniej niż CL2. Na kościach często jest np 400mhz cl3-2-2-2
  • Odpowiedz
@marysuistyczna: Nie o to chodzi. Timingi pamięci pobierane są z takiej kostki na samym ramie. Może być tak, że pobierane są np timingi 3-2-2-2 a powinny być 3-3-2-2 (przykładowo). Dlatego zasugerowałem Ci zamianę miejscami tych pamięci żeby ustawienia zostały pobrane z drugiej.

Pamięci są różne? W sensie np jedna ma duże kostki a druga małe, albo jedna ma 16 kości a druga 8?

Pytam tak z ciekawości bo i tak
  • Odpowiedz
@Luks_x: pamięci wyglądają na jednakowe. Ta 512 trochę się różni, ale 1,5 działa.

Zamieniłam miejscami te 1 GB i załadowało się dalej, prawie cały Windows się załączył, potem się zresetował.... a teraz za drugim razem działa O_o
  • Odpowiedz