Wpis z mikrobloga

Miraski szukam telefonu (jasne - temat wałkowany milion razy. Do zamknięcia. Piszę poprawnie po polsku elektroda.pl). Proszę o waszą pomoc.

Aparat ma robić zdjęcia takie zeby było widać tekst drukowany i pisany, nie musi być żyleta jak z lustra - od tego mam zwykły aparat. Za to częste #mirko i #glowna+ogólnie internety. Lubię sobie pograć w Pokemony na telefonie, często GPS+np. Endomondo (to jedyny czas kiedy słucham muzyki z telefonu). Nie oczekuję baterii miliom mAh, przyzwyczaiłem się do ładowania codziennie. Nie potrzebuję dualsima.

Wolałbym #android ale nie skreślam #windowsphone - tylko nie znam go wcale.

Chcę wydać niecałe 500-600zł. Ewentualnie trochę więcej z VAT.

Może być chiński, a co - kupię se. Rozważam #xiaomi redmi, albo lenovo a820. Tylko ten dualsim mi nie jest potrzebny. Nie szczędzę cebuli i internety mam w abonamencie.

Może jakiś #samsung albo #htc

No i chciałbym nowy.

#alieexpress (?) #telefony #pomocztelefonem #smartfon #kiciochpyta #pytanie

EDIT:rozmiar tak ok. 4"
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spratus: zobacz sobie lumię1320/820. Jedyni minus - nie ma oficjalnej aplikacji wykopu, korzystamy z wykop.pl/i do momentu aż ktoś tej appki nei zrobi. Jest endomondo - ale dużo lepsza tego typu aplikacja to Bing zdrowie i kondycja. Na wp jest świetna, darmowa nawigacja offline (ściągasz sobie mapy całych krajów - jakie chcesz).
  • Odpowiedz
@Spratus: wlasnie pisze z Xperi L ktora kupilem kilka miechow temu nowa za ok 650 zl. Polecam, telefon szybki, nie zacina sie, wszystko ladnie dziala. Aparat 8m robi super zdjecia. Bateria ladowana codziennie lub co 2 dni. Chyba bym kupil go nawet drugi raz :)
  • Odpowiedz
@Spratus: na WP masz oficjalną aplikację od MSu, nazywa się Office Lens i tak edytuje fotki (przycina tekst samodzielnie, balansuje kontrastem i kolorami) że przestałem używać skanera ;)

Ponadto w tej cenie tylko Lumia.
  • Odpowiedz
@Raadoslaw: trochę duży ten zenfone, a moto g - brak karty trochę mnie mierził, ale spojrzałem, że w moim Galaxy Gio mam kartę 2 GB+pamięć wbudowana i mi wystarczy. Moto G wydaje się fajną opcją.

@lukazh: zawsze robiłem bez lampy i było ok, ale w sumie by się przydała. Dzięki. Jakie zdanie o xiaomi?

@morq: 1320 - za duża, 820 - bardzo
  • Odpowiedz
@Spratus: Stabilność działania i kupując WP otrzymujesz pełnosprawny produkt gotowy do pracy. Z androidem często jest tak, że telefon na stocku nie daje rady i aby jako tako funkcjonował musisz zrobić roota, wgrać odpowiedni soft + kernela tracąc przy tym gwarancję.
  • Odpowiedz
@Spratus: Ponadto powiem Ci tyle, że 99% z tagu #windowsphone po przejściu z Androida chwali sobie ten system pod niebiosa i nie wyobraża sobie powrotu. Tu masz jednak obiecane wsparcie producenta (każdy telefon z WP 8 dostaje na przestrzeni dni WP 8.1), bezpłatne mapy offline, płynność działania. Mówię poważnie ;)
  • Odpowiedz
@Spratus: ekran spoko :) ja nie rozumiem ludzi co ogladaja cale filmy na telefonie itd wiec jesli zalezy Ci na czyms takim to sie nie wypowiem. Ja tez nie uzywam nigdy zadnych pokrowcow i jedynie uwazam zeby go nie nosic w jednej kieszeni z kluczami czy czyms takim. I od tego czasu zadnych rysek nie zauwazylem.
  • Odpowiedz
@Spratus: wcześniej za czasów windowsphone7 szyderstwa z tego systemu były całkowicie zasłużone. Ale teraz po aktualizacji do 8.1 to jest zajebisty i szybki system. Aplikacji też jest już dużo, no może poza 200 tyś różnych quizów jak na android ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mnie też przerażało 6 cali, ale jak wziąłem do łapy w saturnie, pobawiłem się, zobaczyłem jak fajnie się na tym przegląda neta i
  • Odpowiedz
@morq: @kaskaderMike: dobra - muszę się z tym przespać, ale mam jeszcze pytanie.

Dlaczeog na ceny Lumii 820 są tak różne? Aukcje polecane na Allegro - 499 zł, 650 zł i nagle skok - 800-1000. Mediamarkty i inne 1200?!
  • Odpowiedz
@Spratus: pewnie używane i nowe. Uważaj byś się nie naciął na refurbished wysyłany z hong-kongu. Lepiej kupić używkę w bardzo dobrym stanie. Ja za 600 złota kupiłem lekko używaną 1320. Na pewno coś znajdziesz, może Ci się pofarci i trafisz używkę 920/925 za ~700 a to już mega zajebiste modele.
  • Odpowiedz
@Spratus: I tak to teraz nie ma znaczenia bo tańsze modele (520, 720 i bodajże 620) nie otrzymywały pełnych map za darmo, tylko na kraj w którym było pierwotne uruchomienie (karta sim). Po aktualizacji do WP 8.1 wszystkie Nokie otrzymują mapy na każdy kraj za darmo.
  • Odpowiedz
@Spratus:

Aparat ma robić zdjęcia takie zeby było widać tekst drukowany i pisany, nie musi być żyleta jak z lustra - od tego mam zwykły aparat.

+ dla WP bo ma Office Lens. Zobacz na
  • Odpowiedz