Wpis z mikrobloga

#programowanie #java a może w końcu jednak #csharp ?

dobra, sytuacja jest taka: klepię na własny użytek małe programiki narzędziowe(nic czego odpowiedników nie ma na necie w setkach), ale głównie(a właściwie tylko i wyłącznie) konsolowe. ogarniam programowanie proceduralne w miarę i podstawy oop(nie mówię o terminach/pojęciach a gdzieś etap próby poznawania pierwszych wzorców projektowych).

i teraz pytanie: czy wspomniana java czy c# to bez znaczenia, ale jak i czego się uczyć dalej? zakładam, że pisania okienek, to na pewno. do tego co opanować? komunikację z bazą danych? komunikację z innymi aplikacjami? jakieś frameworki? podążać jakąś konkretną ścieżką czy próbować się uczyć to tego to owego?

zawsze lubiałem coś kodzić, ale moją barierą jest zawsze to, że jak nie mam celu to nie potrafię pisać z d--y po raz 10. kalkulatora. jak mam potrzebę to sobie coś napiszę, ale na tym się to najczęściej kończy a chciałbym w końcu opanować jakiś język choćby na poziomie junior developera, żeby za rok jak skończę automatykę mieć jeszcze coś w rękawie co mnie interesuje i na co kiedyś może chciałbym się przerzucić(pomijam, że interesują mnie też zastosowania pakietów obliczeniowych typu matlab/scilab/R(tak, wiem, że to język) w zarówno tworzeniu modeli matematycznych jak i sieciach logiki rozmytej, przez algorytmy genetyczne aż do dataminingu - ale to temat zarówno wąski jak i szeroki i jeżeli nie będę miał okazji załapania się do choćby pokrewnego projektu to pewnie nic na siłę poza hobby)

wracając do sedna: jak żyć?

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ilmash: Żyć tak, żebyś nie żałował ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Java vs C# - nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie i nikt nie powinien. Oczywiście, że to nie wszystko jedno czy jeden czy drugi, w Javie lepiej i częściej się pisze na mobilki, a w C# lepiej i częściej gamedev.

Zacznij od tego że wymyśl co byś chciał robić, a później rób wszystko co ci
  • Odpowiedz
@ilmash: Jeżeli chcesz ogólnie programować a nie wiesz co konkretnie to: zgłębiaj OOP (Java/C#/C++), inżynieria oprogramowania - modelowanie UML, wykorzystanie wzorców projektowych, bazy danych również bardzo ważne.
  • Odpowiedz
@aseeon: gamedev mnie nie interesuje, zresztą C# wydawał mi się językiem do korpo-aplikacji zawsze, obok Javy EE

co do wyboru języka to ofc nie ma krytycznego znaczenia, ale fakt faktem, że więcej staram się pisać w javie, czasami z nudów czytam o programowaniu mobilnym androida itd
  • Odpowiedz
@aseeon: aplikacje użytkowe/biznesowe(nie ma sensu pisać, że mobilne/sieciowe, bo właściwie wszystko teraz jest w ten czy inny sposób zintegrowane w większą całość). co do kierunku konkretnego to nie będę się w stanie nawet subiektywnie wypowiedzieć póki nie spróbuje. rozwijać jakąś przeglądarkę? soft narzędziowy? odtwarzacz? bibliotekę multimedialną? klienta jakiegoś serwisu? może gui dla jakiegoś rozwiązania dla domu, które występuje jedynie w postaci sterownika?(ot, jak pisałem sobie programik do sterowania lampką przez
  • Odpowiedz
@ilmash: Wiadomo, że super dokładnie nie da się odpowiedzieć, ale:

1. Wybierz język i trzymaj się go, przynajmniej przez jakiś czas, mierzony raczej w latach niż miesiącach

2. Zacznij pisać właśnie takie aplikacje,
  • Odpowiedz
@ilmash:

chciałbym w końcu opanować jakiś język choćby na poziomie junior developera

Poziom junior developera jest praktycznie zerowy, więc na pewno już go osiągnąłeś.
  • Odpowiedz
@aseeon: dzięki, to jakiś w miarę konkretny, sensowny plan działania

@szczepqs: należę do tych, co jak gdzieś pójdą do pracy to chcą coś już potrafić i jeżeli nie generować zyski to chociaż nie generować strat. wiem, niepopularne podejście
  • Odpowiedz
@szczepqs: boję się podjąć pracy, która mogłaby mnie wciągnąć, bo został mi rok studiów żeby odhaczyć ten papierek a ja jestem tak bardzo na krawędzi "p--------ć to wszystko i wyjechać w bieszczady", więc może raczej nie :p programowanie raczej traktuję na razie jako przyszłościowe hobby.
  • Odpowiedz
@ilmash: Napisać program który działa to każdy głupi potrafi. Problemem jest napisać kod który da się utrzymać. Ucz się komentowania, testów, refaktoryzacji, komunikacji z innymi i kontroli wersji. Odgrzeb swój stary kod i spróbuj zrozumieć. Zarzuć swój obecny projekt i wróć do niego za 3 miesiące i spróbuj kontynuować. Dodaj do swojego kodu nową funkcjonalność np. wsparcie dla innej wersji językowej lub spraw by twój program od lampki zaczął sterować
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@plushy: chyba dlatego zarzucilem cpp, ze pomimo komentarzy dużo czasu zajmowało mi zrozumienie co mój stary kod robi. Java/c# są imho bardziej zrozumiałe a komentuje tylko niektóre magiczne z mojego punktu widzenia miejsca i generalnie wiem co się dzieje w kodzie napisanym jakiś czas temu. Z drugiej strony rzeczy o których piszesz poprawnie chyba da się nauczyć dopiero w warunkach bojowych ;)
  • Odpowiedz
@ilmash: jestem w podobnej sytuacji. Opanowałem jakieś podstawy C#, napisałem kilka małych aplikacji z których w sumie jestem zadowolony, czasami coś sobie do nich dopisuję, ale nie czuję tego rozwoju.

Własnie to jest chyba odpowiedni moment aby podjąć pracę w zespole bo tak jak napisał @plushy, żeby nauczyć się komunikacji z innymi i kontroli wersji, samemu się tego nie osiągnie.

Ostatnio zakupiłem w promocji książkę "Wzorce projektowe Erich
  • Odpowiedz