Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ilmash: Żyć tak, żebyś nie żałował ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Java vs C# - nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie i nikt nie powinien. Oczywiście, że to nie wszystko jedno czy jeden czy drugi, w Javie lepiej i częściej się pisze na mobilki, a w C# lepiej i częściej gamedev.

Zacznij od tego że wymyśl co byś chciał robić, a później rób wszystko co ci
  • Odpowiedz
@ilmash: Jeżeli chcesz ogólnie programować a nie wiesz co konkretnie to: zgłębiaj OOP (Java/C#/C++), inżynieria oprogramowania - modelowanie UML, wykorzystanie wzorców projektowych, bazy danych również bardzo ważne.
  • Odpowiedz
@aseeon: gamedev mnie nie interesuje, zresztą C# wydawał mi się językiem do korpo-aplikacji zawsze, obok Javy EE

co do wyboru języka to ofc nie ma krytycznego znaczenia, ale fakt faktem, że więcej staram się pisać w javie, czasami z nudów czytam o programowaniu mobilnym androida itd
  • Odpowiedz
@aseeon: aplikacje użytkowe/biznesowe(nie ma sensu pisać, że mobilne/sieciowe, bo właściwie wszystko teraz jest w ten czy inny sposób zintegrowane w większą całość). co do kierunku konkretnego to nie będę się w stanie nawet subiektywnie wypowiedzieć póki nie spróbuje. rozwijać jakąś przeglądarkę? soft narzędziowy? odtwarzacz? bibliotekę multimedialną? klienta jakiegoś serwisu? może gui dla jakiegoś rozwiązania dla domu, które występuje jedynie w postaci sterownika?(ot, jak pisałem sobie programik do sterowania lampką przez
  • Odpowiedz
@ilmash: Wiadomo, że super dokładnie nie da się odpowiedzieć, ale:

1. Wybierz język i trzymaj się go, przynajmniej przez jakiś czas, mierzony raczej w latach niż miesiącach

2. Zacznij pisać właśnie takie aplikacje,
  • Odpowiedz
@ilmash:

chciałbym w końcu opanować jakiś język choćby na poziomie junior developera

Poziom junior developera jest praktycznie zerowy, więc na pewno już go osiągnąłeś.
  • Odpowiedz
@aseeon: dzięki, to jakiś w miarę konkretny, sensowny plan działania

@szczepqs: należę do tych, co jak gdzieś pójdą do pracy to chcą coś już potrafić i jeżeli nie generować zyski to chociaż nie generować strat. wiem, niepopularne podejście
  • Odpowiedz
@szczepqs: boję się podjąć pracy, która mogłaby mnie wciągnąć, bo został mi rok studiów żeby odhaczyć ten papierek a ja jestem tak bardzo na krawędzi "p--------ć to wszystko i wyjechać w bieszczady", więc może raczej nie :p programowanie raczej traktuję na razie jako przyszłościowe hobby.
  • Odpowiedz
@ilmash: Napisać program który działa to każdy głupi potrafi. Problemem jest napisać kod który da się utrzymać. Ucz się komentowania, testów, refaktoryzacji, komunikacji z innymi i kontroli wersji. Odgrzeb swój stary kod i spróbuj zrozumieć. Zarzuć swój obecny projekt i wróć do niego za 3 miesiące i spróbuj kontynuować. Dodaj do swojego kodu nową funkcjonalność np. wsparcie dla innej wersji językowej lub spraw by twój program od lampki zaczął sterować
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@plushy: chyba dlatego zarzucilem cpp, ze pomimo komentarzy dużo czasu zajmowało mi zrozumienie co mój stary kod robi. Java/c# są imho bardziej zrozumiałe a komentuje tylko niektóre magiczne z mojego punktu widzenia miejsca i generalnie wiem co się dzieje w kodzie napisanym jakiś czas temu. Z drugiej strony rzeczy o których piszesz poprawnie chyba da się nauczyć dopiero w warunkach bojowych ;)
  • Odpowiedz
@ilmash: jestem w podobnej sytuacji. Opanowałem jakieś podstawy C#, napisałem kilka małych aplikacji z których w sumie jestem zadowolony, czasami coś sobie do nich dopisuję, ale nie czuję tego rozwoju.

Własnie to jest chyba odpowiedni moment aby podjąć pracę w zespole bo tak jak napisał @plushy, żeby nauczyć się komunikacji z innymi i kontroli wersji, samemu się tego nie osiągnie.

Ostatnio zakupiłem w promocji książkę "Wzorce projektowe Erich
  • Odpowiedz