Aktywne Wpisy

Zoyav +1
czemu windows jest taki archaiczny i stoi miejscu w rozwoju od lat? android, ios czy macos mają aktualizację co roku a najnowszy windows jest z 2021, wcześniejszy 10 był z 2015 co oznacza 6 lat bez aktualizacji
używam w pracy bo nie mam wyjścia ale nie wyobrażam sobie korzystać z tego prywatnie, przestarzały system wyglądem przypominający nadal lata 00
#przemyslenia #komputery #windows
używam w pracy bo nie mam wyjścia ale nie wyobrażam sobie korzystać z tego prywatnie, przestarzały system wyglądem przypominający nadal lata 00
#przemyslenia #komputery #windows

frugASS +114
źródło: GoC6KTWWEAAlZpS
Pobierz

dobra, sytuacja jest taka: klepię na własny użytek małe programiki narzędziowe(nic czego odpowiedników nie ma na necie w setkach), ale głównie(a właściwie tylko i wyłącznie) konsolowe. ogarniam programowanie proceduralne w miarę i podstawy oop(nie mówię o terminach/pojęciach a gdzieś etap próby poznawania pierwszych wzorców projektowych).
i teraz pytanie: czy wspomniana java czy c# to bez znaczenia, ale jak i czego się uczyć dalej? zakładam, że pisania okienek, to na pewno. do tego co opanować? komunikację z bazą danych? komunikację z innymi aplikacjami? jakieś frameworki? podążać jakąś konkretną ścieżką czy próbować się uczyć to tego to owego?
zawsze lubiałem coś kodzić, ale moją barierą jest zawsze to, że jak nie mam celu to nie potrafię pisać z d--y po raz 10. kalkulatora. jak mam potrzebę to sobie coś napiszę, ale na tym się to najczęściej kończy a chciałbym w końcu opanować jakiś język choćby na poziomie junior developera, żeby za rok jak skończę automatykę mieć jeszcze coś w rękawie co mnie interesuje i na co kiedyś może chciałbym się przerzucić(pomijam, że interesują mnie też zastosowania pakietów obliczeniowych typu matlab/scilab/R(tak, wiem, że to język) w zarówno tworzeniu modeli matematycznych jak i sieciach logiki rozmytej, przez algorytmy genetyczne aż do dataminingu - ale to temat zarówno wąski jak i szeroki i jeżeli nie będę miał okazji załapania się do choćby pokrewnego projektu to pewnie nic na siłę poza hobby)
wracając do sedna: jak żyć?
Komentarz usunięty przez autora
Java vs C# - nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie i nikt nie powinien. Oczywiście, że to nie wszystko jedno czy jeden czy drugi, w Javie lepiej i częściej się pisze na mobilki, a w C# lepiej i częściej gamedev.
Zacznij od tego że wymyśl co byś chciał robić, a później rób wszystko co ci
co do wyboru języka to ofc nie ma krytycznego znaczenia, ale fakt faktem, że więcej staram się pisać w javie, czasami z nudów czytam o programowaniu mobilnym androida itd
1. Wybierz język i trzymaj się go, przynajmniej przez jakiś czas, mierzony raczej w latach niż miesiącach
2. Zacznij pisać właśnie takie aplikacje,
Poziom junior developera jest praktycznie zerowy, więc na pewno już go osiągnąłeś.
@szczepqs: należę do tych, co jak gdzieś pójdą do pracy to chcą coś już potrafić i jeżeli nie generować zyski to chociaż nie generować strat. wiem, niepopularne podejście ᶘᵒᴥᵒᶅ
Własnie to jest chyba odpowiedni moment aby podjąć pracę w zespole bo tak jak napisał @plushy, żeby nauczyć się komunikacji z innymi i kontroli wersji, samemu się tego nie osiągnie.
Ostatnio zakupiłem w promocji książkę "Wzorce projektowe Erich