Fookingalien
Fookingalien
Dokładnie rok temu postanowiłem zainwestować dużą część moich pieniędzy. Poprzez cały rok wrzuciłem 90 tys. w fundusze inwestycyjne w moim koncie ING.
Aktualnie stan funduszy to lekko ponad 101 tys. a więc portfel wzrósł o 12,50%. Z perspektywy czasu uważam, że jest to bezpieczna i łatwa inwestycja powyżej inflacji, bez siedzenia, czytania, interesowania i prób giełdowania.
#inwestycje #inwestowanie #gielda #ing
40
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
dawid121213
dawid121213
@Fookingalien: założyłbyś konto w jakimś domu maklerskim, sam kupił etf all world i byś miał 18%
147
ParadygmatYT
@Fookingalien: ładnie cię zrobili. 12.5 YTD podczas hossy pokoleniowej
142
el_Vladi
@Fookingalien: Gratki, zysk to zysk. @ParadygmatYT @nie_umiem_inwestowac A może po prostu to były pierwsze zainwestowane pieniądze OP i inwestycja przez fundusz dała mu wiekszy spokój ducha? Nie ma co wytykac palcem.

13
nie_umiem_inwestowac
@el_Vladi: ale czy ja hejtuje? Piszę jak jest. Również dobrze można "zainwestować " w konto oszczędnościowe, albo kupić obligacje skarbowe. Tam jest bezpieczna inwestycja. Fundusze to nie jest bezpieczna inwestycja, jak sp500 będzie robiło -10% w rok z jakiegoś powodu, to ten fundusz zrobi -15%
13
kojiro_hyuga
@Fookingalien: poświęć trochę czasu aby zobaczyć co jest w środku tego funduszu a przede wszystkim jaki jest koszt zarządzania. Pewnie będzie coś koło 2%. Przy 20 latach połowę zysku zabierze ci fundusz :)
11
nie_umiem_inwestowac
@Fookingalien: No widzisz, a w EFT na sp500 miałbyś ponad 20%. Tak samo kupujesz i nie myślisz, ale nie płacisz tyle za prowadzenie konta.

Czy to jest "bezpieczna inwestycja"? Nie ma takich.
8
agent001
agent001
@Fookingalien: bardzo fajny wynik gratki : ) moze wczesniej bym sie zainteresowal gielda gdyby u mnie sie też tak udalo : P w 2016 kupowalem fundusz ing i po ilus tam miesiacach bylem na stracie 300 pln i porzuciłem pomysł o inwestowaniu i wrocilem na konta oszczednosciowe i lokaty
5
PaprykarzWroclawski
PaprykarzWroclawski
@dawid121213: @ParadygmatYT zarobił to zarobił, wg mnie bardzo dobry wynik. Wrzucił kasę, zapomniał i dostał 12.5% więcej bez rozważań czy kupić All-worda, SP500 czy coś innego
5
hpiotrekh
@Fookingalien: nie do końca słuchaj tych co mówią, że sam byś zrobił więcej. o tym co było to się najłatwiej mowi :)

Jest duża szansa, że byś się w----ł w cfd i miał wyzerowane konto.

Ale zawsze możesz otworzyć konto na jakimś xtb i tym co zarobiłeś próbować sobie działać na własną rękę. ETFy jak sobie prześledzisz wykresy faktycznie są dość bezpieczną opcją.
4
dawid121213
dawid121213
@makavelie30: ja nie mówię, że to źle. Mówię, że fundusze są złe. A jeśli poświęcił czas na czytanie o funduszach to na pewno mignęło mu coś o ETFach. A z rodzicami mam podobnie, gotówka na koncie i branie pożyczek na 0% w pracy żeby leżały na koncie bo ich kolej akurat nadeszła, że można wziąć
3
Ryzcel
@ParadygmatYT: To i tak postep przypomnial mi sie gosciu z wykopu co kupil jakies pakiet przez bank i bankierzy za to google kupili spolka zrobila 40% ale w umowie z bankiem mial ze jak za duzo urosnie to oni biora hajs a jemu wyplacaja kilka procent odsetek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3
Hylfnur
@Fookingalien: najgorsze z funduszami nie jest ze zle inwestuja, bo inwestuja dobrze w zaleznosci od ryzyka jakie sobie wybieurzesz
problemem są chore opłaty rzędu 3-4 % jeśli nie więcej
2
nie_umiem_inwestowac
@Fookingalien: to bezpieczniej i z lepszym zyskiem będzie po prostu kupując ETF. Ja nie piszę o akcjach
1
Pawu1on
@Fookingalien: Dodam, że OP nie napisał, że rok temu wrzucił 90k tylko, że na przestrzeni roku tyle tam wpłacił, to nie to samo.
1