Aktywne Wpisy
ATAT-2 +141
Piątek popołudniu, szybki spotkanie w firmie nagle ogłoszone i info, że w związku z restrukturyzacją żegnamy się z trzema osobami : jedna ze stażem 7,5 roku, druga 7 lat, trzecia 5 lat.
Rano z nimi gadałem o taskach, po spotkaniu konto 'inactive'
I tyle znaczymy właśnie dla korpo ¯\(ツ)/¯ Nawet nie miałem okazji napisać im 'Narazie'.
#praca #pracbaza #pracait #programista15k #pracujzwykopem
Rano z nimi gadałem o taskach, po spotkaniu konto 'inactive'
I tyle znaczymy właśnie dla korpo ¯\(ツ)/¯ Nawet nie miałem okazji napisać im 'Narazie'.
#praca #pracbaza #pracait #programista15k #pracujzwykopem

HardWax +71

UTRZYMYDAJŁO (mainteiner) pustego Linuxa (void Linux) osierocił 100+ paczek w reakcji na niemożność używania ai w jego pracy.
I bardzo dobrze.
Kto do dziś nie złożył sobie silosu onOrca+omp+superpowers + claude/gpt/GLM5.3 nie jest po prostu profesjonalistą.
https://www.onorca.dev/
https://omp.sh/
https://github.com/obra/superpowers
Ja dodatkowo poza tym, dodałem sobie maszyny wirtualne onDenand i testuje, robię screeny automatycznie, kiedy robię poprawki do KDE.
#linux #programista15k #programowanie #ai #sztucznainteligencja #opensource #
źródło: 1000025332
Pobierz@pyroxar: no dobra, może ktoś ma życie poza pracą, i nie spędza setek godzin śledząc nowinki AI? wytłumacz jak to zrobić skoro jesteś taki mądry.
BTW w pracy mam niestety zablokowane Copilot CLI, mogę używać Copilot tylko jako wtyczka do IDE ( ͡° ʖ̯ ͡°)
także co najwyżej hobbistycznie się pobawie
@pyroxar: ile wydajesz na tokeny, abonamenty? na screenie jest Deepseek, myślałam że dłubiesz za grosze
źródło: image
PobierzTo mi przypomina pierwszą pracę, że automatyzacja to zło, max to cfengine, ale tylko do rozsyłania kluczy ssh, bo co innego to ZUO. Tylko ręczna, kraftowa robota. Potem, w kolejnej pracy były tylko skrypty w Perlu, a nie jakieś puppety czy inne automatyzacje. Teraz to tylko kraftowy kod, zero AI.
Jak ktoś chce się bawić to pozdro i
@cat_tea: Wpadamy właśnie w osobliwość - niektóre branże zmieniają się tak szybko, że nie można za tym nadążyć. Najpierw odpadają tacy ludzie jak Ty, potem nawet specjaliści jak OP bo co dziennie rano budzą się w innej rzeczywistości gdzie lepsze są inne narzędzia/modele, etc...
@pyroxar: W budżetówce też są fajne i rozwijające miejsca (cała nauka/uczelnie to też budżetówka), a na swoim to jest różnie... raz lepiej, raz gorzej, coś przegapisz i jesteś przegrany :-/
onOrca to jest jak widzę, kolejny harness agentowy oparty o VSC, są ich dziesiątki jak nie setki,
@kwanty: @pyroxar: jak radzicie sobie z podatnosciami które LLMy notorycznie tworzą?
Problemem imo jest niedeterministycznosc modelu - nie da się określić wyniku operacji, a skoro tak to nie da się
@mvmxks: To jest zwykły wyścig zbrojeń. Jedni wymyślają metody ataku, drudzy się przed nimi bronią. Tak od zawsze było w wielu dziedzinach. Dopóki strona atakująca nie ma jakiejś znaczącej przewagi to jest raczej ok.
To o czym piszesz jest dość nowym rodzajem ataku - "prompt injection". Możesz się bronić... nie korzystając z Internetu :-) albo ograniczając źródła - np. tylko do
@kwanty: tylko tu nie piszemy o pracy a o systemie, którego determinizm jest wymagany np. normami
Jak potrzebujesz maszyny stanu to sobie użyj odpowiedniego narzędzia. Ale taka maszyny nie przetłumaczy tekstu z EN na PL - wielokrotnie próbowano i nigdy się nie
@kwanty: wyszlismy od innego tematu:
@mvmxks: A dlaczego? Skoro AI to jest "sztuczna inteligencja" to działa dość podobnie do ludzi i ma dość podobne podatności (wrażliwość na sugestie/przekonywanie).
@kwanty: i m.in. właśnie dlatego komputery są lepsze od ludzi - bo są deterministyczne. Protokół komunikacyjny wymaga determinizmu. Generalnie zachowanie systemu musi być deterministyczne, dlatego jeszcze długo zanim Ai faktycznie zastąpi człowieka w kodowaniu, stanie się to wtedy gdy Ai będzie mogło przejąć zato odpowiedzialność. Do tego czasu
No i przede wszystkim, skoro ma zastąpić niedeterministycznych ludzi to dlaczego musi być deterministyczne?