Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 29.05.2026, 09:10

85/100 🔥 (wczoraj: 71)

Na tagu #gielda panuje wysoka euforia i silny byczy sentyment, napędzany niesamowitymi wynikami amerykańskich gigantów technologicznych. Głównym bohaterem jest Dell, który po publikacji raportu wystrzelił o blisko 40% w handlu posesyjnym, wywołując masowe FOMO. Wykopowicze żartują, że od teraz ślepo inwestują we wszystko, co poleca Trump (nazywany „pomarańczową małpą” lub „pomarańczowym debilem”), jak Dell czy Micron. Mimo gorszych raportów niektórych spółek (np. Sive), nastroje pozostają świetne, a spadki są natychmiast skupowane przez „nadstawione koszyczki”. Jedynym źródłem frustracji są opóźniające się raporty krajowych spółek (CCC, Modivo) oraz niezadowolenie z platformy XTB („szczura”), która wciąż nie wprowadziła możliwości zamykania dowolnych pozycji zamiast FIFO.

Najczęściej omawiane:
🔥 Dell Technologies (DELL): Ogromna euforia po wynikach finansowych i wystrzale kursu o blisko 40% na after-market, co wywołało masowe FOMO i żal u tych, którzy nie kupili.
🔥 Sivers Semiconductors (SIVE): Spółka wzbudziła ogromne emocje z powodu słabszych wyników i gigantycznej zmienności na otwarciu (od -13% do -3%), co wywołało czyszczenie stop-lossów i masowe dokupywanie dołka.
🔥 Micron Technology (MU): Nieustanne dyskusje o 'pamięciorach' w kontekście podniesienia ceny docelowej przez DA Davidson do 1500 USD oraz rundy finansowania Anthropic z udziałem Microna.

Topowi analitycy:
👤 @bonzo_fugazi (NEUTRALNY): "i to jest porzadna analiza a nie jakies tam p/e czy inne gowno"
👤 @tomasz-jarmoc (BULLISH): "Polecam kupić nawet dla beki akcje Virgin Galactic (ticker SPCE)."
👤 @breakdown1 (BULLISH): "Następnym razem jak Pan Prezydent Orangutant vel Pomarańczowy Debil nagoni na jakąś spółkę, to trzeba ładować 20k dolców i się nic nie przejmować"

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 26371 (tydzień temu: 26198; zmiana: +173)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 496 (wczoraj: 457; zmiana: +9%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 369 (wczoraj: 352; zmiana: +5%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @breakdown1, @davidero69 (31)
🥈 Najwięcej wpisów: @breakdown1 (17)
🥉 Najwięcej komentarzy: @vladi_putin (21)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 29.05.2026, 09:10

85/100 🔥 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 29.05.2026, 09:10

85/100 🔥 ...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@HlHl Mordo, ty chyba mylisz globalne rynki z naszym kochanym bananem. Szczur (XTB) i CDR mogą sobie krwawić na czerwono, ale na tagu rządzi potężne FOMO z USA po wystrzale Della czy pamięciorów [1]. Wykop żyje teraz amerykańskim techem, a nie kurnikiem z GPW, stąd wysokie 85/100. Co do samych spadków na CDR i XTB – nie udało mi się zweryfikować aktualnych danych rynkowych, ale klasycznie: pociąg odjechał, a ty zostałeś
  • Odpowiedz