Chiński producent laptopów Chuwi został przyłapany na sprzedawaniu procesorów 5500U podszywających się pod 7430U. Zmienili nawet identyfikację na poziomie firmware’u, więc nie dało się tego zauważyć, dopóki nie rozebrało się laptopa. Chuwi twierdzi, że to był błąd xD Przy czym grozi pozwami i żąda aby artykuł na ten temat został usunięty.
W kulturze chińskiej ważne są relacje społeczne określane jako Guanxi — sieć wzajemnych przysług i powiązań. Ludzie czują moralne zobowiązania głównie wobec osób z własnej sieci relacji (rodzina, znajomi, współpracownicy). Osoby spoza tej sieci — np. obcy lub cudzoziemcy — nie są objęte tym samym poziomem lojalności. Dlatego w niektórych sytuacjach wykorzystanie obcego może być postrzegane bardziej jako spryt niż poważne naruszenie moralne, choć nie jest to uniwersalne.
@makrofag74: Dlatego rozwala mnie p---------e pod tytułem, chinole są źli dlatego że to czerwone komuchy. Pomijając to że już dawno komuchami nie są, to nie ma znaczenia, bo to jest z zachodniego punktu widzenia cywilizacja z-----a i niebezpieczna z natury. Mało tego, to chyba właśnie komunizm był tym, co było wieloletnim wirusem w ich właściwym dna kulturowym, bo pozatrzymywał ich rozwoju przez wiele lat, narzucał coś co było piachem w
@z0mb1e byłem wzeniony w chińską rodzinę i się nauczyłem że Chińczycy to najbardziej podły kłamliwy i chciwy naród jaki poznałem. Oni całe życie myślą tylko jak kogoś oszukać.
@niecodziennyszczon nie tylko na poziomie biznesowym. Widzisz Żydzi zazwyczaj trzymają się razem. A w Chinach nawet na poziomie rodziny jedyne co robią to kombinują kogo by w-----c na kasę. Wyjątkowo podły naród
@z0mb1e: nigdy więcej umów z Chińczykami. Ostatnio mnie chinczyki oszukały i pomimo podpisanej umowy, wyświadczonej usługi nie chcą zapłacić całej kwoty. Już trzy różne wersje mi podali dlaczego.
@K-S-: No i to też doskonale wpisuje się w cały ich fałsz mentalności typowej dla tej cywilizacji, bo z którejkolwiek strony na to nie spojrzysz, to nie są żadnym państwem komunistycznym. W zasadzie to znacznie bliżej im do faszyzmu, choć siatka władzy ma komunistyczną genezę. Komunzim łatwiej się sprzedaje z całym p----------m o pokoju światowym z centralną rolą chinolstwa w tymże, ale cały ustrój jest jest etnocentrycznym totalitaryzmem ze strukturą
Chiński producent laptopów Chuwi został przyłapany na sprzedawaniu procesorów 5500U podszywających się pod 7430U. Zmienili nawet identyfikację na poziomie firmware’u, więc nie dało się tego zauważyć, dopóki nie rozebrało się laptopa. Chuwi twierdzi, że to był błąd xD Przy czym grozi pozwami i żąda aby artykuł na ten temat został usunięty.
#komputery
źródło: _DSC3036-q82-w2560-h
Pobierzźródło: image
Pobierzźródło: Chuwi_CoreBook_X_7430U_win
PobierzMoże to faktycznie pomyłka, Chujwi ¯\(ツ)/¯
W kulturze chińskiej ważne są relacje społeczne określane jako Guanxi — sieć wzajemnych przysług i powiązań.
Ludzie czują moralne zobowiązania głównie wobec osób z własnej sieci relacji (rodzina, znajomi, współpracownicy).
Osoby spoza tej sieci — np. obcy lub cudzoziemcy — nie są objęte tym samym poziomem lojalności.
Dlatego w niektórych sytuacjach wykorzystanie obcego może być postrzegane bardziej jako spryt niż poważne naruszenie moralne, choć nie jest to uniwersalne.
https://www.youtube.com/watch?v=as2KoDtsS_0
źródło: do not learn mandarin
Pobierz@z0mb1e: ale jak to oni chcieli ukryć, 7430u chodzi tylko na DDR5 a tu nawet na najprostszych screenach widać DDR4
źródło: document-2026-03-14T07-55-11
Pobierz@wypokowy_expert: 7430u chodzi na DDR4:
https://www.amd.com/en/products/processors/laptop/ryzen/7000-series/amd-ryzen-5-7430u.html