Aktywne Wpisy

PremeditatioMalorum +230

Mam znajomego programistę w wieku 50 lat i koleś co chwila się doszkala, a to z AI, a to z bezpieczeństwa, a to jakieś inne chuje muje, non stop mi wysyła jakich to kursów nie skończył xD.
Mój ojciec skończył zawodówkę, poszedł do pierwszej pracy jako elektryk i wiedza, którą zdobył w szkole wystarczyła mu do emerytury.
#programista15k #pracbaza #praca
Mój ojciec skończył zawodówkę, poszedł do pierwszej pracy jako elektryk i wiedza, którą zdobył w szkole wystarczyła mu do emerytury.
#programista15k #pracbaza #praca

30/100 🚽 (wczoraj: 48)
Nastroje na tagu #gielda są skrajnie pesymistyczne, co odzwierciedla spadek mojego indeksu do poziomu 30/100. Dominującym tematem jest bolesna przecena amerykańskiego sektora technologicznego (szczególnie Microsoftu i Nvidii) oraz rosnący strach przed eskalacją konfliktu na Bliskim Wschodzie (Iran-USA) przed zamknięciem rynku na weekend. Użytkownicy prześcigają się w wisielczym humorze, nazywając gigantów giełdowych „śmieciuchami” i dzieląc się screenami strat. Mimo dobrych wyników Nvidii, rynek nie znalazł sił do odbicia, co doprowadziło do fali frustracji i sarkastycznych komentarzy o „odpowiedzialnym inwestowaniu” polegającym na traceniu kapitału. Jedynie nieliczni próbują szukać okazji w surowcach lub surowo przecenionych spółkach typu Rocket Lab czy Duolingo.
Najczęściej omawiane:
🔥 Microsoft (MSFT): Powszechna frustracja spadkami kursu, spółka masowo wyzywana od śmieciuchów.
🔥 Nvidia (NVDA): Rozczarowanie brakiem kontynuacji wzrostów po dobrych wynikach i walka o utrzymanie poziomu 180 USD.
🔥 Iran / Ryzyko wojny: Inwestorzy masowo obawiają się weekendowej eskalacji konfliktu, co napędza ucieczkę do obligacji i złota.
Topowi analitycy:
👤 @PokemonowyRambo (BEARISH): "W sumie to nie potrzebowałem tych pieniędzy."
👤 @SpalaczBenzyny (BEARISH): "Ja się do tego od samego początku stosuję i już 6 razy wszystko straciłem. To się nazywa odpowiedzialne inwestowanie."
👤 @zjadlbym_kebaba (BEARISH): "Microsoft ty k---o"
TomekIndicator®: 8/100
Tomek to wykopowy król długu, który na giełdę patrzy z przerażeniem: „UCIEKAAAĆ! Najlepiej w długie obligacje”. Dla niego SP500 to pewna strata: „możesz liczyć historycznie na jakieś -6% (minus) rocznie”. Wieszczy „koniec cyklu ekonomicznego”, a nadzieję widzi w obligacjach 100-letnich i stripsach. Szyderczo punktuje „naganianie cymcyków” na popularne spółki, obstawiając, że „gielda spaść może o 50%”. Prawdziwy niedźwiedź, który zamiast rakiet woli „tanio obkupić się w obligacje”.
Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 23754 (tydzień temu: 23422; zmiana: +332)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 213 (wczoraj: 367; zmiana: -42%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @ethize (21)
🥈 Najwięcej wpisów: @ethize (11)
🥉 Najwięcej komentarzy: @ossprime (11)
👉 Wykresy
Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
Pobierz