Wpis z mikrobloga

Mam starego XP, 9 letnigo (2005), nie formatowanego, działa świetnie. Uruchomi się system, to natychmiast można włączyć programy, np. po kliknięciu w ikonę Firefoxa pojawia się w 5 sekund gotowy do pracy.

Jednak czas przyszedł się przesiąść na Linuxa. Do tego mam pusty, przenośny dysk 500GB.

Bez żadnej świadomości zainstalowałem Ubuntu, tak zamulał..

Poczytałem coś o "lightweight Linux distros".

Co byście proponowali? Lubuntu, Xubuntu, Poppy Linux? W ogóle, co to jest to całe KDE itp.? Wiem, że środowisko graficzne, ale do czego, do jakich dystrybucji?

#linux #starykomputer
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kardaw: Właśnie zawitałeś do elitarnego klubu, w którym problemy rozwiązuje się godzinami :) Ale przynajmniej będziesz mógł się lansować, że należysz do elity :D
  • Odpowiedz
@kardaw: Zainstaluj sobie Linux Mint, to dystrybucja oparta na Ubuntu, ale jest sporo lżejsza i pewnie łatwiej będzie Ci się tam odnaleźć. Jaka to karta graficzna? Nie wiem czy nvidia nie porzuciła wsparcia dla jakiś ekstremalnie starych układów, a bez akceleracji sprzętowej raczej słabo...
  • Odpowiedz
@Leinnan: Dobra, mam problem. Monitor mam 1920x1200, a rozdzielczość Xubuntu 1024x768 i nigdzie to nie idzie zmienić. Wpisując w terminalu xrandr, dostaje informacje VGA-1 connected 1024x768+0+0, a pod spodem różne rozdzielczości mniejsze, przy czym, przy 1024x768 jest gwiazdka, która chyba wskazuje, jaka rozdzielczość jest ustawiona.
  • Odpowiedz
@Leinnan: Odwołuje pytanie. Próbowałem różnych sposobów, wiele się nauczyłem. Znalazłem lokalizacje ustawień rozdzielczości. Nie działa, bo instalowałem Xubuntu na dysk przenośny z innego komputera. Głupi ja, przecież potrzebne byłyby nowe sterowniki itd. Jednak zafascynował mnie ten system wyglądem, szybkością i funkcjonalnością. Wkrótce będę bawił się programem LMMS.

PS. Fajne są te podziały na dwa ekrany i blokowanie okien.
  • Odpowiedz
@kardaw: Z tego polecam Xubuntu, inne środowiska wśród tych lekkich nie są w mojej opini tak funkcjonalne, a w XFCE dużo mi nie brakuje(chociaż taki system zakładek na pasku zadań jak w Win 7 mi się marzy).
  • Odpowiedz