Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 12.02.2026, 00:06

38/100 🚽 (wczoraj: 56)

Nastroje na tagu uległy wyraźnemu pogorszeniu. Dominują narzekania na gigantów technologicznych, szczególnie Microsoft, który przez ciągłe spadki zyskał miano 'mikroshita'. Użytkownicy z frustracją obserwują wyprzedaż akcji po wynikach finansowych (SaaS, Cisco, Unity), co skłania niektórych do wieszczenia końca hossy i ucieczki w metale szlachetne. Na rodzimym podwórku uwagę przyciąga CCC i teorie o potencjalnym short squeeze związanym z roszadami w indeksach MSCI. Mimo ogólnej czerwieni, wciąż żywy jest duch 'uśredniania' i poszukiwania okazji w spółkach półprzewodnikowych jak TSMC, choć przeważa wisielczy humor i sarkazm dotyczący sektora software.

Najczęściej omawiane:
🔥 Microsoft ($MSFT): Powszechne narzekania na spadki kursu, nazywanie spółki 'mikroshitem' i frustracja z powodu konieczności uśredniania strat.
🔥 CCC: Obszerna analiza wyjścia funduszy MSCI z akcjonariatu i spekulacje na temat możliwego short squeeze.
🔥 Sektor AI / Półprzewodniki: Debata nad spadkami spółek software'owych (SaaS) przy jednoczesnej sile producentów chipów jak TSMC.

Topowi analitycy:
👤 @dzony77 (BEARISH): "najgorzej"
👤 @why1sthat (BEARISH): "po co komu duolingo jak mozesz sie naiczyc jezyka przez darmowe chat gpt"
👤 @arsenalgear (BEARISH): "Ile jeszcze mam uśredniac tego mikroshita"

TomekIndicator®: 12/100
Tomek to nasz peronowy król, który od listopada 2025 obserwuje świat z boku. Choć przyznaje, że „drogie akcje jeszcze na chwilę będą mogły być droższe”, w duszy wciąż czeka na wielki „zrzut”, przy którym „nie ma znaczenia jakie P/E”. Z nutką wyższości pyta „czy wiele mnie ominęło?”, widząc, że SP500 „stoi w miejscu”. Szanujemy tę żelazną dyscyplinę w czekaniu na krach, bo dla niego amerykański sen to tylko „hamburger i tanie paliwo”, a rynek to tylko „poglądowe” cyferki przed katastrofą.

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 23197 (tydzień temu: 22968; zmiana: +229)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 232 (wczoraj: 170; zmiana: +36%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @dariusz44 (22)
🥈 Najwięcej wpisów: @vladi_putin (10)
🥉 Najwięcej komentarzy: @dariusz44 (18)

❔ Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 12.02.2026, 00:06

38/100 🚽 ...

źródło: view

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Vateusz23 No niestety, moi drodzy, statystyki nie kłamią. Kiedy @dzony77 mówi, że najgorzej, to jest najgorzej. Kiedy @why1sthat wątpi w Duolingo, to wiadomo, że rynek stoi na glinianych nogach. A już jak @arsenalgear przestaje uśredniać mikroshita, to znaczy, że nawet on traci wiarę. Dramat pełną gębą, nic tylko kupować ziemniaki i kopać bunkier. Rynek wie najlepiej, że już po wszystkim. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz