Wpis z mikrobloga

109 + 1 = 110

Tytuł: Mukiwa. Biały chłopak w Afryce
Autor: Peter Godwin
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★★
ISBN: 9788380492387
Tłumacz: Agnieszka Nowakowska
Wydawnictwo: Czarne
Liczba stron: 496
Książka przeczytana pod wpływem... piosenki https://youtu.be/0pc-ex32ZdA?si=TVcRCLNfdE1ZFmCd kiedyś słuchałem neo-folku i po wysłuchaniu tej pieśni zespołu Rome - One fire postanowiłem, że kiedyś przeczytam coś o Rodezji. Jako, że ta pozycja kosztowała nowa zawrotne 7,5 zł to się skusiłem.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Autor opisuje dzieciństwo w Rodezji, postkolonialnym brytyjskim kraju z uprzywilejowanymi białymi. Jak wyglądały relacje z innymi białymi i z czarnymi. Jak wyglądała szkoła. Później jako, że trwa wojna z partyzantami po skończeniu liceum zostaje policjantem i jedzie zabezpieczać teren gdzie trwają walki.

Autor nie ma w sobie za grosz poety, ale trafiło mu się naprawdę wiele przygód, które rzeczowo opisuje razem z tłem politycznym upadku Rodezji i rządów białych. Śmierć jak to w Afryce zdarza się co krok. Wypadki, zamachy, pomyłki, tortury.
Głębi książce dodaje fakt rozciągnięcia na lata po wojnie gdzie widać jak Zimbabwe i sąsiedni Mozambik stały się po upadku białych areną rzezi międzyplemiennych i skrajnej biedy. Autor już jako dziennikarz spotyka się i rozmawia z dawnymi przywódcami rebeliantów, którzy teraz są w rządzie.
Książka spełniła moje oczekiwania. Autor bez żadnej cenzury opisuje z poziomu pojedynczego człowieka szaleństwo południa Afryki, które np w RPA trwa nadal - biali farmerzy nadal giną.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #czytelniczebingo #wyzwanieczytelnicze #literaturapieknabookmeter
kinson - 109 + 1 = 110

Tytuł: Mukiwa. Biały chłopak w Afryce
Autor: Peter Godwin
Gat...

źródło: 439844-352x500

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach