Wpis z mikrobloga

62 + 1 = 63

Tytuł: Archipelag GUŁag 1918-1956. Próba dochodzenia literackiego (t. I-III)
Autor: Aleksandr Sołżenicyn
Gatunek: reportaż
Ocena: ★★★★★★★★★★
Tłumacz: Jerzy Pomianowski
Wydawnictwo: Świat Książki
Liczba stron: 1664
Format: audiobook

„Archipelag GUŁag” Aleksandra Sołżenicyna to przejmujący reportaż-esej o systemie sowieckich obozów pracy przymusowej. Autor, opierając się na własnych doświadczeniach oraz relacjach setek więźniów, pokazuje mechanizmy terroru, niesprawiedliwości i dehumanizacji, które stały się codziennością milionów ludzi w ZSRR.

To książka, którą warto poznać, bo otwiera oczy na prawdziwe oblicze totalitaryzmu, uczy krytycznego myślenia i przypomina, jak łatwo władza pozbawiona kontroli może zniszczyć ludzką godność. Choć trudna w odbiorze, jest niezwykle ważna – jako świadectwo historii i przestroga na przyszłość.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #bookmeter #reportazbookmeter
nioray - 62 + 1 = 63

Tytuł: Archipelag GUŁag 1918-1956. Próba dochodzenia literackie...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nioray: a co do książki, to oczywiście nie umniejszam jej ogromnego znaczenia i warto znać, ale dla mnie trochę absurdalne jest umieszczanie jej w listach typu "każdy musi przeczytać", jak dla mnie jakieś 5 razy krótsze opracowanie lepiej się nada na taką listę
  • Odpowiedz
  • 1
Autor ma swój bardzo precyzyjny w odbiorze styl i dla wejścia w temat polecałbym sięgnąć po “Jeden dzień z życia Iwana Denisowicza Szuchowa”. Główny bohater jest sprytny i inteligentny, przewyższa tym samym swoich prześladowców i pokazuje jedną ze strategii jak przeżyć.
Archipelag to ogrom brutalizmu i osobistych tragedii wymienionych tam osób. Absurdalne oskarżenia, wyroki, rozdzielanie rodzin, próby przeżycia tego absurdu który przeważnie nie wypuszczał tych, których wciągnął.
  • Odpowiedz
@nioray: W przyszłym roku muszę do niej powrócić bo już dużo uleciało z pamięci. Każda przeczytana książka poruszająca tematykę łagrów ("Jeden dzień Iwana ..."; "Inny Świat", "Wspomnienia z martwego domu", "Opowiadania Kołymskie") była dla mnie sztosem
  • Odpowiedz
@nioray: moja ulubiona pozycja audiobook, wracam do niej każdej zimy, choćby do krótkiego fragmentu. W cierpieniu czy też mając władzę nad losem drugiego ujawnia się prawdziwe oblicze człowieka.
  • Odpowiedz
@Lohengrin: Widziałem i wrzucam na bieżąco tego typu pozycje na "listę do przeczytania". To jest przekleństwo tych tagów bo ta lista rośnie i rośnie (°°
  • Odpowiedz