Wpis z mikrobloga

26 + 1 = 27

Tytuł: Wojna światów
Autor: Herbert George Wells
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★
ISBN: 9788377312865
Tłumacz: Lesław Haliński
Wydawnictwo: Vesper
Liczba stron: 216
Jedno z pierwszych dzieł literackich opisujących inwazję kosmitów na Ziemię. Marsjanie mają gigantyczną przewagę technologiczną, mimo że nie ma ich zbyt wielu - trójnogimi wysokimi na 100 stóp pojazdami niszczą wszystko dookoła prowadząc metodyczną anihilację ludności Anglii. Brytyjczycy mogą przeciwko nim pod koniec XIX wieku wystawić huzarów, armaty i pancerniki. Całą książka napisana jest z perspektywy cywila i jego brata - którzy patrzą na inwazję z "poziomu mrówki" będąc tylko świadkami rzezi. Podróżują ciągle uciekając przed Marsjanami i są świadkami zezwierzęcenia ludności pod wpływem zagrożenia.

Cały pomysł książki to co by było gdyby ludzkość potraktowana została tak jak sama traktuje zwierzęta ewentaulnie jak poczuliby się Brytyjczycy gdyby zaatakował ich wróg przewyższający ich technologicznie - czyli taka kolonizacja kolonizatorów. Nie wiem czemu w opiniach o tej książce wiele osób pisze, że źle się zestarzała - napięcie jest, atmosfery zagrożenia jest tyle, że można by obdzielić wiele współczesnych dzieł - realizm zachowań i portrety psychologiczne postaci są - chociażby artylerzysta i pastor - brutalność wojny pokazana też jest bez żadnych upiększeń - np psy i ptaki żerują na zwłokach. Byłem naprawdę zaskoczony, że Wells nie był nigdy świadkiem działań wojennych więc musiały mu przejść przez ręce jakieś w miarę realistyczne powieści na ten temat.

#bookmeter #czytelniczebingo #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
kinson - 26 + 1 = 27

Tytuł: Wojna światów
Autor: Herbert George Wells
Gatunek: fanta...

źródło: 663424-352x500

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kinson: ja przeczytałem jako szczyl i byłem zachwycony tym, jak mało archaiczna była książka, z co by nie było 19 wieku. Nie chodzi mi tylko o styl, ale Wells przewidział też gazy bojowe, lasery itp.

A jak jesteś fanem rocka progresywnego, musicali czy opery, to polecam "Wojnę Światów" w tym wydaniu. To rzecz jedyna w swoim rodzaju.

https://youtu.be/16aa5NtpVbw?si=5FThYmJjbrV1k9ZX
  • Odpowiedz