Aktywne Wpisy

Matylda_Megara +306
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Redminek 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Kiedyś myślałem, że hasło "Cukier krzepi" pojawiło się w PRLu - nie wiem jak, ale tak mi się jakoś zakodowało, a specjalnie się tym tematem nie interesowałem, więc nie wiedziałem, że pojawiło się ono już w dwudziestoleciu międzywojennym. Jego autorem jest Melchior Wańkowicz - pisarz i jedna z najważniejszych postaci polskiej propagandy cukrowniczej.
Long story short. Podczas I wojny światowej upowszechniła się sacharyna - jeden z pierwszych sztucznych słodzików, który odkryto w 1879 roku. Substancja ok. 300-500 razy słodsza niż sacharoza, która nie powoduje próchnicy, jest odpowiednia dla diabetyków i właściwie stosuje się ją do dzisiaj (chociaż w ograniczonym stopniu, bo jest już wiele innych słodzików). Szybko stała się ona konkurencją dla tradycyjnego cukru, na którym państwo dobrze sobie zarabiało. I dlatego w 1927 roku prezydent Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o ograniczeniu handlu sacharyną. Wprowadzono też surowe kary za jej przemyt.
W 1930 nasze państwo powołało Biuro Propagandy Konsumpcji Cukru :D Na jego czele stanął wspomniany już Melchior Wańkowicz, który miał doświadczenie w propagandzie i reklamie. Chłop przyłożył się do tego zadania, bo cukier promowano w filmie, sporcie, prasie, szkołach, oczywiście na ulicach w formie plakatów i szyldów, a nawet w grach dla dzieci. Duży nacisk położono na przekaz dla kobiet, bo te miały największy wpływ na to jak odżywiają się dzieci i faceci. Początkowo używano hasła Cukier żywi, ale później zmieniono jest na Cukier krzepi. W 1932, a więc pod koniec aktywności Wańkowicza, wymyślił on też hasło Szczypta soli - szczypta cukru. Miało to przekonać ludzi do tego, że cukier jest czymś tak naturalnym jak sól i należy go równie często stosować.
A na koniec tej historii dodam, że 01.01.2021 wszedł w życie podatek cukrowy, ale tę historię to już chyba wszyscy znają :D
#ciekawostki
źródło: cukier_krzepi
Pobierzźródło: b9d2d871-692c-4bbd-9b7e-23ca353d451c
Pobierzźródło: cukier-krzepi-3
Pobierzźródło: 3089d3fd5dc5bb6f84a3a4684eff4575
Pobierzźródło: Cukier-krzepi
PobierzKomentarz usunięty przez autora
• Brevity (krótkość) — dwusylabowe frazy, łatwe do zapamiętania. Slogan jest mocny i natychmiast rozpoznawalny.
• Rytm i brzmienie — „Cukier krzepi” ma rytmiczną budowę (dwa krótkie człony), twarde spółgłoski (k/kr) sprawiają, że brzmi zdecydowanie i
Za sto lat będą tak samo analizować erę życiodajnych właściwości preparatów mrna.
cytaty że strony Wielka Historia:
"W myśl Ustawy Karnej Skarbowej z 2 sierpnia 1926 roku słodzik został wyjęty
@haabero: Ciekawe
źródło: 1920px-Zuckerh%C3%BCte_Zucker-Museum
PobierzTrochę przypomina mi to historię wódki w Polsce.
Otóż za rozpicie Polaków odpowiada szlachta, która miała monopol na jego produkcję (chłopi nie mogli tego robić) i sprzedawała go swoim chłopom by więcej zarabiać.