Wpis z mikrobloga

Czym była sacharyna i co miała wspólnego z hasłem "Cukier krzepi"?

Kiedyś myślałem, że hasło "Cukier krzepi" pojawiło się w PRLu - nie wiem jak, ale tak mi się jakoś zakodowało, a specjalnie się tym tematem nie interesowałem, więc nie wiedziałem, że pojawiło się ono już w dwudziestoleciu międzywojennym. Jego autorem jest Melchior Wańkowicz - pisarz i jedna z najważniejszych postaci polskiej propagandy cukrowniczej.

Long story short. Podczas I wojny światowej upowszechniła się sacharyna - jeden z pierwszych sztucznych słodzików, który odkryto w 1879 roku. Substancja ok. 300-500 razy słodsza niż sacharoza, która nie powoduje próchnicy, jest odpowiednia dla diabetyków i właściwie stosuje się ją do dzisiaj (chociaż w ograniczonym stopniu, bo jest już wiele innych słodzików). Szybko stała się ona konkurencją dla tradycyjnego cukru, na którym państwo dobrze sobie zarabiało. I dlatego w 1927 roku prezydent Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o ograniczeniu handlu sacharyną. Wprowadzono też surowe kary za jej przemyt.

W 1930 nasze państwo powołało Biuro Propagandy Konsumpcji Cukru :D Na jego czele stanął wspomniany już Melchior Wańkowicz, który miał doświadczenie w propagandzie i reklamie. Chłop przyłożył się do tego zadania, bo cukier promowano w filmie, sporcie, prasie, szkołach, oczywiście na ulicach w formie plakatów i szyldów, a nawet w grach dla dzieci. Duży nacisk położono na przekaz dla kobiet, bo te miały największy wpływ na to jak odżywiają się dzieci i faceci. Początkowo używano hasła Cukier żywi, ale później zmieniono jest na Cukier krzepi. W 1932, a więc pod koniec aktywności Wańkowicza, wymyślił on też hasło Szczypta soli - szczypta cukru. Miało to przekonać ludzi do tego, że cukier jest czymś tak naturalnym jak sól i należy go równie często stosować.

A na koniec tej historii dodam, że 01.01.2021 wszedł w życie podatek cukrowy, ale tę historię to już chyba wszyscy znają :D

#ciekawostki
ziemniaknaexport - Czym była sacharyna i co miała wspólnego z hasłem "Cukier krzepi"?...

źródło: cukier_krzepi

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ziemniak_na_export: Na studiach, na którychś zajęciach, usłyszałem o tym haśle jako wybitnym, ale w przeciwieństwie do innych (np. "No to Frugo") nie skumałem, dlaczego jest takie dobre. I dalej nie rozumiem. ChatGPT trochę rozjaśnia:

Brevity (krótkość) — dwusylabowe frazy, łatwe do zapamiętania. Slogan jest mocny i natychmiast rozpoznawalny.

Rytm i brzmienie — „Cukier krzepi” ma rytmiczną budowę (dwa krótkie człony), twarde spółgłoski (k/kr) sprawiają, że brzmi zdecydowanie i
  • Odpowiedz
To samo było z akcjami marketingowo społecznymi pozytywnych właściwości zdrowotnych palenia papierosów.
Za sto lat będą tak samo analizować erę życiodajnych właściwości preparatów mrna.
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export: z tego co pamiętam to w międzywojennej Polsce obłożono cukier wysoką akcyzą (był droższy niż za granicą) i ludzie nie kupując cukru uchylali się od jej płacenia, robiąc zamach na finanse publiczne (tak to widział rząd). dlatego państwo najpierw zdelegalizowało saharynę (!) a potem zaczęło ludziom wmawiać że cukier jest dobry...
cytaty że strony Wielka Historia:
"W myśl Ustawy Karnej Skarbowej z 2 sierpnia 1926 roku słodzik został wyjęty
  • Odpowiedz
Cukier powoduje raka, miażdżycę, cukrzycę same choroby ale ludzie coś się oduczyli go stosować i tylko zalega w marketach. Już uruchamiają propagandę jakie to dobro żeby opchnąć ten zalegający tam balast.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@ziemniak_na_export:
Trochę przypomina mi to historię wódki w Polsce.
Otóż za rozpicie Polaków odpowiada szlachta, która miała monopol na jego produkcję (chłopi nie mogli tego robić) i sprzedawała go swoim chłopom by więcej zarabiać.
  • Odpowiedz