Wpis z mikrobloga

Top 10 wkurzających rzeczy w wydaniach książek:
10. Wstążko-zakładka zintegrowana z grzbietem
9. "Skrzydełka"
8. Różnice w grzbietach dla jednej serii
7. Matowa okładka
6. Obwoluta
5. Drobny druk
4. Gigantyczne marginesy
3. Puste strony
2. Ilustracje AI
1. Okładka AI
#czytajzwykopem #ksiazki
kinson - Top 10 wkurzających rzeczy w wydaniach książek:
10. Wstążko-zakładka zintegr...

źródło: 1000017469

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CoYoT85: A mnie się te okładki podobają, dostałem książki w 2002 lub 2003 i długo się zastanawiałem nad tym, co na ich okładkach widnieje, ale to bardziej pobudzało mój młody umysł, niż irytowało.
  • Odpowiedz
  • 2
@To_ja_moze_pozamiatam:
Tutaj bardziej mi chodziło o książki wydawane przed 1990. Oszczędzali na papierze to potrafiły być takie literki malutkie że z lupą człowiek ze zdrowymi oczami musiał czytać.
  • Odpowiedz
@kinson: Co jests nie tak ze skrzydełkami czy matową okładką? Co do okładek AI - szczerze powiedziawszy, dopóki ilustrator robi to z głową i korzysta w formie pomocniczego narzędzia, to jak dla mnie spoko. Nawet wolę tak niż typowe okładki ze stocka (a te jednak przeważają). Już nie mówiąc o tym, że stocki ponoć i tak już zasrane obrazkami z AI, więc zaraz nie będzie szło odróżnić już tych okładek.
  • Odpowiedz
@kinson a co że słabym sklejeniem grzbietu, przez co potrafią kartki wypadać? chyba robią, jeszcze takie w, miękkich o prawach. i jeszcze dodam punkt zwrotny na końcu każdego krótkiego rozdziału
  • Odpowiedz
  • 0
@chinskie_bajki: @Cerber108
Jeśli chodzi o matowe okładki to może być problem dla koneserów używek jak ja. Zwłaszcza te z Vespera brudzą się i pokrywają jakąś lepką polepą od samego patrzenia. A zmyć się nie da jak foiliowane okładki.
Jeśli chodzi o skrzydełka to mam wrażenie że przy miękkiej okładce łatwiej zagina sie okładka w miejscu gdzie kończy się skrzydło. Położy się taką książke to krawędż okładki celuje w sufit.
kinson - @chinskie_bajki: @Cerber108 
Jeśli chodzi o matowe okładki to może być probl...

źródło: 1000017490

Pobierz
  • Odpowiedz