Wpis z mikrobloga

Używam obecnie #iphone 14 Plus ze względu na jego wyświetlacz, który ma bardziej przyjazny PWM dla moich oczu, a przed nim używałem Pixela 8, który po prostu palił mnie po oczach i przez rok chodziłem do okulisty myśląc, że mam coś ze wzrokiem, bo obraz był wiecznie rozmazany. Szykuje się do zmiany po nowym roku i chciałbym wrócić do Pixela, ale dalej czytam, że Pixel 9 i 10 mają podobny problem, no i na japka też ludzie narzekają. Ma ktoś tutaj #iphone 16 Plus i ma problem z bólem oczu od niego?

#kiciochpyta #apple #googlepixel #google
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jason_bourne: Prawie wszystkie telefony mają ten problem. Jedyny fon jaki widziałem, że miał wysoką częstotliwość PWM, to jakiś chiński honor, czy coś na filmiku na youtube. Tylko ja robiłem research pod kątem monitora.
Generalnie za flicker free uznaje się chyba ekrany z pwm na ledach powyżej 3000Hz.
Teraz trudna zabawa polega na tym, że musisz się dowiedzieć, czy są takie ekrany w telefonach i jeśli tak, to w których :/
  • Odpowiedz
@jason_bourne @Sotha iPhone 14 plus ma PWM na poziomie 59 Hz - ogólnie dramat xD https://www.notebookcheck.net/Apple-iPhone-14-Plus-smartphone-review-Better-than-the-iPhone-14-with-a-bigger-display.664500.0.html

Obawiam się, że jak jesteś nadwrażliwy na migotanie ekranów OLED i używasz telefonu do czytania (np wykopu) to zawsze będziesz odczuwał dyskomfort. Co innego z przeglądaniem multimediów, filmów czy graniem - tutaj oko pracuje inaczej i PWM tak nie męczy. Sam mam tablet Honor MagicPad 2 który używam głównie do netflixa z opcją bardzo
  • Odpowiedz
  • 0
Co innego z przeglądaniem multimediów, filmów czy graniem - tutaj oko pracuje inaczej i PWM tak nie męczy.

@REMEMBER_WHAT_THEY_TOOK_FROM_YOU: Naciąłem się na Legiona z oledem pwm 240Hz. Nie powiedziałbym, że przy multimediach jest lepiej. Na początku, jak nie wiedziałem o co chodzi, to po godzinie grania miałem zmęczenie oczu i ćmienie głowy i się zastanawiałem od czego.
  • Odpowiedz