Wpis z mikrobloga

@galaxie500: ale ja fantazjuję :), żeby pieniądze z pociągów w pełni przeznaczyć na nowe drogi, autostrady co najmniej dwu pasmowe, a tam o czołówkę ciężko :). Zatem w moim idealnym świecie pociągi by służyły jako niedzielna atrakcja dla turystów, a transport ludzi bym przerzucił na autostrady i autobusy.
  • Odpowiedz
@SvchosT: a druga sprawa gdy jeszcze chodzilem do szkoly to miałem do szkoly z miejsca zamieszkania 17 km ponad. Licząc wraz z powrotami daje to 34km dziennie, razy ok 20 dni roboczych miesiecznie, to daje ok 680 km miesiecznie, biorąc pod uwage spalanie 7litrów na 100 przy lecie pb95 5,90 to w dużym przybliżeniu daje 280 złoty. Bilet miesieczny 60 złoty. Jeżdząc busem moge zaoszczedzić 220 złoty, a więc można
  • Odpowiedz
@ZenobiuszFurman: Kolej trzeba zlikwidowac natychmiast, to relikt XIX-wieczny.Spójrz na to jak bardzo marnują się tereny kolejowe i jak są zaniedbane, tory się rozpadają, a wokół jest syf. Zamiast torow kolejowych trzeba wybudowac 4-pasmowe autostrady w obie strony (razem 8 pasów). Pomijam już fakt czy będą prywatne czy państwowe, bo i jedne i drugie przyniosą od razu szereg korzyści. Wtedy natychmiast ruszy transport ciężarowy i przewozy osób autobusami - zamiast starymi
  • Odpowiedz
@Axelio: mądrze prawisz ale powiedz mi jedno: w Niemczech mają rozbudowaną sieć autostrad a jednak widzę jak przewożą nowe samochody pociągami. To jest skład ok 20 wagonów a na każdym po kilka samochodów.... Czy oni też twierdzą że to relikt?
  • Odpowiedz
@Axelio: Gdyby koleje byly lepiej zarzadzane to wygladaloby to zopelnie inaczej. Po prywatyzacji same zlikwidowalyby niepotrzebna infrastruktore i stworzyly zyciowe plany jazdy. Wciaz od grona ludzi potrzebuje taniego transportu a jakos nie widze zeby prywatne linie autobusowe odnosily spektakolarny sukces.
  • Odpowiedz
@Axelio: No tak ale TIR (czy tam ciągnik + naczepa, lub jak to u nich często ciężarówka + przyczepa) zabiera 8-9 samochodów. A taki pociąg? Znacznie więcej. W Monachium co chwilę jedzie pociąg z nowymi VW, Mercedesami, Audi...
  • Odpowiedz
@duffman: Proszę poczytaj, wczorajszy tekst, Korwin wprost napisał dokładnie to samo co ja:

http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/tworcow_skm__pod_sad_/1587

@barrus89: Były na Wykopie filmiki z tzw. longtrail'ami z USA, które są długie jak pociąg i jadą po autostradach. Poza tym jeśli chodzi o ceny, to spójrz: jeśli zlikwiduje się kolej i wszyscy przerzucą się na jazdę samochodami/ciężarówkami to automatycznie stanieją ceny benzyny bo będzie więcej klientów. A jak jest większy popyt to niższe
  • Odpowiedz