Wpis z mikrobloga

Wgryzam się z ciekawości w MQTT, ThingsBoard i sprzęty Bluetooth od Mikrotik. Rozumiem to przemysłowe użycie, widze że mógłbym tak zabezpieczyć swoje niektóre pojazdy i duże rzeczy (np. przyczepa) przed kradzieżą itd. - weryfikacja stanu np. w garażu że te rzeczy tam po prostu są.

Ale te komercyjne/cywilne: https://www.androidauthority.com/creative-uses-bluetooth-tracker-3491183/
Powiedzcie mi jakim cudem te komercyjne AirTagi itd można niby używać do śledzenia np migracji ptaków? To po prostu wystarczy że się znajdzie w jakimś zasięgu dowolnego innego telefonu Apple czy Samsunga? Przecież to nie ma infrastruktury jak GSM/LTE/5G czy nawet TV/radio. To jak to działa?

#mikrotik #siecikomputerowe #sieci #bluetooth #radio #pytaniedoeksperta #airtag
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Saeglopur: Ale gdzie widzisz problem? Smartfon odbiera sygnał Bluetooth nadawany przez airtag i następnie smartfon wysyła informacje o przybliżonej lokalizacji do jakiegoś serwera gdzie dane o położeniu air taga są dostępne dla jego właściciela. Jesli po drodze nie będzie żadnego urządzenia które będzie w stanie odebrać ten sygnał to zwyczajnie nie będzie tej informacji i tak się dzieje. AirTag jest bezużyteczny w miejscach bezludnych
Air tag wyposażony jest w nadajnik/odbiornik
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl: Mikrotik ma urządzenia KNOT i one są siecią dla tych tagów, potrafią mieć duży zasięg.
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/176914435/Bluetooth+tag-tracking+using+MQTT+and+ThingsBoard#BluetoothtagtrackingusingMQTTandThingsBoard-Example#1

Te AirTagi itd bazują tylko na telefonach i to tylko niektórych - pokrycie takiej sieci jest minimalne a sugerują to do śledzenia na dużych dystansach też
  • Odpowiedz
@Saeglopur: moim zdaniem jeśli w okolicy i to bliskiej nie będzie żadnego smartfona to nie ma mowy o śledzeniu. Ja mieszkam na takim zadupiu, że musiałem zrezygnować z airtaga dla psa na rzecz innych rozwiazań, bo nie miał sensu. Takie normalne airtagi z BLE najepiej działają i maja największy sens w miastach gdzie jest dużo ludzi
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl: Ej i w sumie co zastosowałeś dla psa :D Ja musiałbym jeszcze 150m ogrodzenia dorobić żeby mieć kontrole w miare tzn nie wybiegłby od tak w stronę sąsiadów. Wyjątkowo już z 5-8 lat nie mam psa ale sie przymierzam znów. Te systemy na obroże widziałem że niektóre aż mają subskrypcje, to bezsens. Najfajniesze byłoby coś takiego co by mu dawało znać że wychodzi już za daleko od domu (mam
  • Odpowiedz
@Saeglopur: PajFinder. Nadajnik działający w sieci GSM z GPS. technicznie telefon przyczepiony do psa xD I to działa świetnie. Jedyna wada to taka, że gps i komunikacja gsm jest prądozerna wiec trzeba go ładować co 2-3dni. Jest subskrybcja, ale trudno żeby nie było. Tam normalnie jest sim i uzywwane sa dane. Szukając troche trafiłem na rozne rozwiazania gdzie sam dostarczasz sima itd, ale zawsze w kometarzach ktos narzekał ze cos
  • Odpowiedz
@Saeglopur: jest tam geofence wiec masz powiadomienia, że zwierzak wyszedl poza wyznaczony obszar i widzisz gdzie jest dokladnie a nie jak w przypadku airtag nic jak jest bezludzie czy informacje ze 30 minut temu był gdzieś
  • Odpowiedz
@Saeglopur: osobiście polecam. używam tego od pol roku jakoś i fantastyczna rzecz. Jest to bardzo lekkie wiec też nie utrudnia psu zycia. Jedeny problem może byc z psami małymi bo to nie jest jakos bardzo małe jak airtag. Myśle, że to raczej na psa wiekoście sredniej i dużej. Dla takich powyżej 20kg
  • Odpowiedz
@Saeglopur: widze wlasnie ze nawet obniżyli cene urządzenia do 10usd. https://www.paj-gps.com/product/paj-pet-finder-4g/
Jak ja kupowałem to drożej było.
Ma tez takie funkcje jak monitorowanie ilości ruchu, bezruchu wiec tez fajnie bo widzisz czy czasem pies nie ma za mało ruchu. Trasy sa zapisywane wiec tez jak sobie mój pies polata po okolicy samopas to wiem gdzie lubi przebywać :D Ma też mozliwość oznaczenia kilku stref oszczedzania energii, gdzie wyłącza gps i
  • Odpowiedz
@Saeglopur: ja ci powiem tak między nami, że rozważam budowę własnego urządzenia, bo jest duży margines na zrobienie tego lepiej i aby było bardziej oszczedne energetycznie. Kilka miesiecy temu wyszła fajna płytka developerska (z nowymi układami do komunikacji) z gsm i gps z naciskiem na low power consumption która idealnie by sie nadawała do tego celu.
Po robocie moge sie bardziej rozpisac bo teraz za bardzo czasu nie mam na
  • Odpowiedz
  • 1
@asdfghjkl: Moge ci zrobić cały branding tego, wszelkie wizualizacje, materiały info/promocyjne itp. itd. Tak samo webdev i sprzedaż. I tak samo gdyby trzeba było z tym uderzyć do funduszy to jestem dość na bieżąco i mam dawne jeszcze kontakty z moich poznańskich czasów m.in. Bartek Gola ze swoim SpeedUP, Huge Thing itd
  • Odpowiedz
  • 1
@asdfghjkl: Jestem dość związany z Norwegią choć aktualnie znów w PL na stałe ale np. tydzień temu byłem na tydzień w przepięknym wakacyjnym domu nad Oslofjordem i jak zawsze zawoziłem pewnie ze 150 kg różnych rzeczy dla psa mojej siostry która tam żyje na stałe od dawna. Sektor z doggosami jest gigantyczny, ceny absurdalne a ludzie wydają KAŻDY pieniądz na psy, to jest nie do wyobrażenia w Polsce.

Tak bardzo
  • Odpowiedz
@Saeglopur: ja to zawsze mam wiecej pomysłów niz czasu na realizacje ich. Ale mysle, że to fajny projekt na zimowe wieczory nawet jeśli ostatecznie skonczy sie na kilku developerskich sztukach. Od projektu urządzenia do produktu gotowego zawsze jest długa droga. i tak teraz jest łatwiej dzieki chinczykom niz jeszcze lata temu
  • Odpowiedz