Wpis z mikrobloga

@PIAN--A_A--KTYWNA: Właśnie oni nie musieli z---------ć 12 godzin nad tymi jagodami, tylko zebrali żeby się nażreć, może trochę na zapas na następne 2 dni i fajrant, dupczenie się, struganie fujarek z drewna i rozmowy o dupie Maryni. I do tego trybu jest de facto organizm człowiekowatych najlepiej przystosowany, a nie kurła 12 godzin przy taśmie, na rusztowaniu, czy przed kompem, dzień w dzień przez lata.

Tak wiem, pogromca uśmiechów dzieci
  • Odpowiedz
@niecodziennyszczon Dopiero powstanie cywilizacji i rolnictwa około 12 tys. lat temu wymusiło zmianę trybu życia z koczowniczego na osiadły i ludzie zaczęli zasuwać całe dnie żeby przeżyć. Dodatkowo uformowała się wtedy hierarchia społeczna i władza oraz wynaleziono pieniądze więc taki człowiek miał już na kogo i za co pracować ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale to poświęcenie pchnęło nasz gatunek do przodu i dopiero od tego momentu przestaliśmy
  • Odpowiedz
@Sarza01: żyjąc w Polsce jesteś wśród tych nielicznych, Mariuszek zarabiający najniższą krajową w piętnastoletnim Passacie jest bogatszy i żyje lepiej od 70% ludzi na Ziemi, jakiś Banglijczyk czy Etiopczyk by się dał pokrajać żeby żyć u siebie na takim poziomie
  • Odpowiedz
Dopiero powstanie cywilizacji i rolnictwa około 12 tys. lat temu wymusiło zmianę trybu życia z koczowniczego na osiadły i ludzie zaczęli zasuwać całe dnie żeby przeżyć.

@whiskas: To raczej w kolejny etap, czyli kiedy uformowała się hierarchia, czyli powstały zbrojne mafie zdzierające haracz od słabszych i mnie zorganizowanych. Taki wolny rolnik w czasach przedfeudalnych żyjący gdzieś nad rzeką w w prymitywnej, ale w miarę równej społeczności zapewne z---------ł więcej niż
  • Odpowiedz
Jagody zbierałeś dla siebie czy swojego plemienia, a nie dla Pana Janusza CEO międzynarodowego kołchozu, którego masz w dupie.
  • Odpowiedz
Zbierali max 3 h dziennie

@trylylyly: niekoniecznie. Średnio pracowali 3 godziny dziennie, ale to raczej nie wyglądało tak, że pracowali krótko każdego dnia, tylko raczej np. szli na 3 dniowe polowanie a potem dwa tygodnie leżeli i żyli z tego co złapali.
  • Odpowiedz
@niecodziennyszczon: wg. najnowszych badan przodkowie przed wynalezieniem rolnictwa pracowali 3-6 h dziennie max jako plemiona łowiecko-zbierackie. To dopiero rewolucja agrarna rozumiana jako wynalezienie uprawy roli sprawila, ze biedni ludzie musieli orac od rana do nocy. jakosc zycia poprawila sie tylko tym, ktorzy zapewniali ochrone rolnikom czyli wojownicy i klasa zarzadzajaca. To jest mega ciekawy temat jak rozwoj technologii sprawia, ze wcale nie zyje nam sie lepiej mimo, ze zyjemy dluzej.
  • Odpowiedz
i żyje lepiej od 70% ludzi na Ziemi

@heinrich-von-spychow
Doskonale sobie zdaje z tego sprawę.

Jednak my żyjemy tutaj, w społeczeństwie polskim czy europejskim. Więc ludzie porównaj sie do sąsiadów, między którymi żyją, a nie do etiopczykow z drugiego końca globu.
  • Odpowiedz
@PIAN--A_A--KTYWNA: czytałem sobie książkę "Historia pracy" i tam jest napisane że te koczownicze ludy to tak z 3 dni w tygodniu pracowały. Minusem było to że trzeba było chodzić duzo z miejsca na miejsce i targać dobytek ze sobą. Z-------l w robocie dopiero przyniosło rolnictwo
  • Odpowiedz
@konto_plusujace: zauwazylem ciekawy trend, ze hejt na tego autora, jesli juz sie pojawia to zawsze jest gigantyczny, ale nigdy nie jest merytoryczny. Co dokladnie u niego jest bajka? I może podaj zrodla ktore temu zaprzeczają i mówią, że było inaczej :)
  • Odpowiedz
@nie_odpisuj: Pierwsza sprawa - jak komuś nie włącza się alarm na odgrzewanie mitu o "szlachetnym dzikusie" to już jest niedobrze (antropologia kulturowa się kłania, ja akurat miałem zajęcia z Nowicką-Rusek). Następnie z aktualnych, przystępnych pozycji, ale wciąż naukowych - Graeber i Wengrow, archeologia tradycyjna, czyli oparta na dowodach ( ͡° ͜ʖ ͡°). Kompletne podważenie tez pana H.
Pamiętam że był zjechany przez neurobiologów i genetyków -
  • Odpowiedz