Czytam sobie te nasze zwyczaje zaduszne i oczom nie wierzę, jaka jeszcze stosunkowo niedawno była ciemnota w tym narodzie.
Wyobrażacie to sobie: -Hania! Zostaw te wodę! Taaa... te co w niej ojciec nogi moczył. Zostaw jo do rana bo dziś soo zaduszki. Jak wylejesz to może babcia Zosia dostanie nie daj Bóg po głowie i jak ona tak będzie między zmarłymi z włosami śmierdzącymi ojca kopytami chodzić?
Albo to: -Pioter! Do ciebie mówie matole! Zapal świeczke w okiennicy bo dziś zaduszki! Jak po co? A chcesz żeby dusza wujka Zbyszka po omacku wpadła do studni? I chłopina znowu umrze.
Czytam i nie dowierzam. Wychowałem się na przełomie XX i XXI wieku. Dla mnie te przesądy brzmią jak scenariusz z jakiegoś filmu fantasy, z alternatywnej rzeczywistości...
Wyobrażacie to sobie:
-Hania! Zostaw te wodę! Taaa... te co w niej ojciec nogi moczył. Zostaw jo do rana bo dziś soo zaduszki. Jak wylejesz to może babcia Zosia dostanie nie daj Bóg po głowie i jak ona tak będzie między zmarłymi z włosami śmierdzącymi ojca kopytami chodzić?
Albo to:
-Pioter! Do ciebie mówie matole! Zapal świeczke w okiennicy bo dziś zaduszki! Jak po co? A chcesz żeby dusza wujka Zbyszka po omacku wpadła do studni? I chłopina znowu umrze.
Czytam i nie dowierzam. Wychowałem się na przełomie XX i XXI wieku. Dla mnie te przesądy brzmią jak scenariusz z jakiegoś filmu fantasy, z alternatywnej rzeczywistości...
#przemyslenia #heheszki #polska #tradycja #swietozmarlych
źródło: Screenshot_20251103-175750_Opera
Pobierz