Wpis z mikrobloga

@smalczyk1: nie jest źle, jeśli nie chcesz strefowania to według mnie napewno lepszy niż wszystkie projekty na rurkach elastycznych. Jedyne co to bym wymienił reku na jakiś inny bo obrotowe to są gówniane.
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd ale nie za długie kanały plus chyba nie powinno być skrętów 90 stopni oraz wyrzutni na dachu? Nie będzie strefowania wydaje mi się to zbędne.

Myślałem nad obrotowym flexit
  • Odpowiedz
@smalczyk1: wyrzutnia na dachu jest najlepsza bo mokre i ciepłe powietrze jest lżejsze więc nawet jak nie będzie prądu będzie jakiś tam minimalny ciąg.
Przy sztywnych rurach nie ma innej metody niż kolano 90 stopni. Ale rury sztywne same w sobie mają niższe opory niż flexy i do tego da się to bardzo dokładnie policzyć. Nie bez powodu wszystkie przemysłowe albo specjalistyczne wentylacje są robione na sztywnych rurach.
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd a co z teorią że na pionowym wyciągu robią się skropliny które spadają w dół?

Zastanawia mnie też brak wyciągu w suficie katedralnym . Przecież tam będzie się gromadziło sporo ciepłego powietrza

Coś byś zmienił oprócz jednostki? Dużo instalatorów proponuje wanasa ale to pewnie bo mają współpracę
  • Odpowiedz
@przemek_posp: ponieważ żeby nie zamarznąć w zimę, muszą mieć niższy odzysk ciepła. Ponadto, są znacznie bardziej skomplikowane mechanicznie, przez co częściej się psują i są drożdże w naprawie.
  • Odpowiedz
@smalczyk1: spływają sobie w dół do rekuperatora gdzie jest odpływ skroplin. (W obrotowych często nie ma).
W tak małych obszarach to powietrze się będzie mieszać i stężenia gazów będą dyfundować. W nieruchomym powietrzu np CO2 „przemieszcza się” około 10cm/s.
Ja bym kupował Alnora ale to dlatego że osobiście znam konstruktorów. Większość polskich rekuperatorów to najwyższa światowa klasa.
  • Odpowiedz
@smalczyk1: wszystkie sypialnie jednoosobowe? Bo do sypialni dwuosobowej potrzeba dwa razy więcej świeżego powietrza. 150m3/h do salonu czy to dla max nawiewu i najwyższego biegu rekuperatora?
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd czyli w salonie wysokość 4,3 m i tam około 40m2 nie będzie się robić poduszka cieplna u szczytu?
@appmstt sypialnie jedna 2 osobowe reszta 2 osobowe i gabinet czasem mogą być 2 osoby
Co do 150 nie wiem tak jest w projekcie więc pewnie tak ma być na codzień
  • Odpowiedz
@Torgerd tak obrotówki mają trochę niższa sprawność (temperaturową), ale mają odzysk wilgoci (przez to nie zamarzają), co znacznie poprawia komfort w domu. No jest silnik, który kreci rotorem, ale to nie jest też technologia rakietowa i wbrew pozorom nie psują się często.
  • Odpowiedz
@Torgerd tak obrotówki mają trochę niższa sprawność (temperaturową), ale mają odzysk wilgoci (przez to nie zamarzają), co znacznie poprawia komfort w domu. No jest silnik, który kreci rotorem, ale to nie jest też technologia rakietowa i wbrew pozorom nie psują się często.

@smalczyk1 jeżeli nawiewniki w salonie nie są pod sufitem, to zastanowiłbym się nad dyszami, żeby powietrze rozprowadzić po całym pomieszczeniu.
  • Odpowiedz