Wpis z mikrobloga

#podroze #biletylotnicze Orientuje się ktoś czy są jakieś kody rabatowe dla linii Emirates i Qatar Airways?
Planuję podróż Warszawa- Szangaj pod koniec listopada i fajnie by było gdyby udało się choćby kilka % zbić cenę. Wyświetliło mi się kilka rolek że można też niby za dużo mniejszy % dostać upgrate na biznes ( nie chodzi tylko o te dwie linie ale ogólnie o wszystkie ) ale to chyba tylko clickbaity
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bo_ma: widzę, że zakręcił arab korbą w główce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Qatar i Emirates mają świetny marketing, szczególnie przy Emirates ludzie sikają z wrażenia, tylko że w klasie ekonomicznej doświadczenia są zayczajnie przeciętne (ale porządne). Lecąc do Szanghaju z Air China czy Turkish Airlines będziesz miał zupełnie te same wrażenia.

Linie wysyłają jakieś tam kody rabatowe tylko one z reguły są c---a warte a ew.
  • Odpowiedz
  • 0
@salo91 póki co do Chin śmigałem KLM, AirChina, Qatar i Aeroflot.
Nie mów że AirChina to jest to samo co cała reszta ;)
Emirates do tej pory nie miałem okazji lecieć, akurat cena w Qatar na lot powrotny odkleiła się dość mocno, a datami też jestem dość mocno ograniczony.
No właśnie dostaję na maila te kody rabatowe od linii ale tak jak piszesz to g---o warte, g---o obniża cenę, pełno *
  • Odpowiedz
Widziałem że jeden z banków w Polsce wprowadził kartę z możliwością zbierania mil, może dla zabawy w następnym roku spróbuję.

@Bo_ma: "dla zabawy" to prawidłowe określenie - będziesz zbierać te mile przez lata i tylko się będą z czasem expirować, zanim uzbierasz na cokolwiek sensownego. Czasy ciułania mil przez kartę kredytową skończyły się lata temu, chyba że jesteś bogolem i wydajesz tą kartą dziesiątki tysięcy miesięcznie nabijając mile. Tylko, że wtedy
  • Odpowiedz
  • 0
@ @khosis Spotkałem się właśnie z podobnym komentarzem na tamat tych mil że przepadają zanim cokolwiek się uzbiera.
Kilka godzin temu sprawdzałem właśnie Budapeszt i był nawet jakiś biznes po 7k gdzie Emirates z Wwy co najkorzystniej wypada to jakieś 6k, sprawdzę jeszcze tą Pragę
Co do tych rolek to wiem że w większości to scamy. Oczywiście pod jedną był kursik do kupienia za bagatela 800pln w promocji !!
  • Odpowiedz
@Bo_ma: Za 6k to możesz siedzieć w Chinach trzy tygodnie na dobrym wypasie. Z lotami z PRG/BUD w cenie. Z Pragi loty kosztują 1750 PLN, przykładowe daty da się znaleźć w minutę, plus jak chcesz to robisz stopa w Pekinie żeby zobaczyć Wielki Mur jeśli masz taką ochotę.
khosis - @Bo_ma: Za 6k to możesz siedzieć w Chinach trzy tygodnie na dobrym wypasie. ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@khosis Wielki Mur już klepnąłem przed covidem ;) akurat u mnie z datami ciasno i plan jest 22.11-29/30.11 Tym razem musi to być w miarę szybka akcja
  • Odpowiedz
@Bo_ma: No to lecąc tylko na tyle, płacenie tych 6k za loty, czy nawet 3k, to IMO czysty absurd. Podróż tam kosztuje Cię i tak dobę (bo zmiana czasu) plus jetlag, no ok powrót mniej bo zyskujesz na zmianie czasu ale nadal dobrze mieć jeszcze jeden dzień na odpoczynek po powrocie. A nawet bez niego zostaje Ci realnie 5-6 dni na miejscu. Co kto lubi, ja bym tyle nie zapłacił.
  • Odpowiedz
Spotkałem się właśnie z podobnym komentarzem na tamat tych mil że przepadają zanim cokolwiek się uzbiera

@Bo_ma: to akurat nieco przesada. Zwykle właśnie karta kredytowa chroni przed przeterminowaniem. Ja to traktuję na zasadzie "przy okazji". Nic mnie to nie kosztuje, zbieram bo i tak płacę kartą, karta kredytowa czasem ma jeszcze dodatkowe korzyści, więc czemu nie. A jak przez rok nazbieram choćby na półdarmowy lot do Stambułu no to fajnie.
  • Odpowiedz
@Bo_ma: i słusznie. Zapytałem, bo napisałeś o cenie na powrocie, a już się mi zdarzało, że ktoś kupował w jedną i drugą stronę oddzielnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@salo91 moim zdaniem Qatar jest zdecydowanie dużo lepszy niz każda inna lina co lata do Azji. Może oprócz Singapore Airlines ale te są dużo droższe, więc nimi nie latam.
  • Odpowiedz
  • 0
@khosis: Gdybym miał czas 2-3 tygodnie to chętnie bym tyle został. Tydzień czasu ze względu na to że lecę " za chlebem " albo za ryżem :D Już znajomi wielokrotnie mnie tam zapraszali do swoich miast/miejscowości ale nigdy nie ma czasu na to.
@kotbehemoth Qatar akurat 2 ostatnie loty bardzo miło wspominam. Obsługa raz mi wyjątkowo pomogła bo z czasem było " na styk "
  • Odpowiedz
lecę " za chlebem " albo za ryżem :D

@Bo_ma: No to zmienia właściwie wszystko, bo wtedy mówimy o koszcie uzyskania przychodu na który bierzesz fakturę. Tym bardziej bym rozważył biznes klasę z Budapesztu skoro jest w cenie eco w Katarczyku z Warszawy - dolecisz prawilnie wyspany w pozycji horyzontalnej ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@khosis no oczywiście że fv :) Orientowałeś się może jaki vpn teraz tam śmiga bez problemu?
Bo co wyjazd to inny działał. Ostatnio ( rok temu ) z shadowrocket działałem
  • Odpowiedz
@Bo_ma: Jeśli masz telefon z esim, to żaden VPN nie jest potrzebny. Usługę kupujesz za grosze w wielu miejscach i aktywujesz przed wylotem. Nie będę nikomu robił reklamy, ale jak idziesz w esim to PW, dam Ci refa na 10€ za które kupisz tyle netu, że ciężko będzie wykorzystać w tydzień ʕʔ
  • Odpowiedz