Wpis z mikrobloga

@paffnucy: Namoczyc, ale nie dlugo (15-20 min starczy). Np. zupa krem jest dobra - soczewice gotujesz do miekkosci, w drugim garnku na masle smazysz cebulke, do tego ziemniak, marchew, seler, pietrucha, czosnek, przyprawy - zalewasz bulionem i do miekkosci, nastepnie mieszasz wszystko, miksujesz dodajac pesto (na czuja). Podajesz ze smietana i grzankami.
@paffnucy: 3/4 kubka soczewicy czerwonej, wypłukanej w zimnej wodzie,1 marchew, starta na drobnych oczkach,

kawałek selera, startego na drobnych oczkach, pół poszatkowanej cebulki, posiekany ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól, chili, odrobina kurkumy. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie, nawet możesz ją trochę przegotować. Wszystkie warzywa podsmaż na patelni, duś aż będą miękkie i na końcu połącz z soczewicą. Później smaż małe kuleczki na oleju, albo możesz dusić z sosem