Wpis z mikrobloga

Diabeł mnie podkusił żeby przejść z xfce na KDE. Ten DE to jeden wielki przerost formy nad treścią

#linux
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PotwornyKogut: próbuję ogarnąć ten syf, by na koniec sobie SteamDecka przystosować pod ekran dotykowy.
Myślałem że problemy z rozciągniętym tekstem podczas edycji linux pozostawił 5 lat temu. Jak widać popularne środowisko graficzne takie błędy dowozi

Poradniki w internecie? Zapomnij wszyscy korzystają z gotowych motywów zrobionych jak dla obcego.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: chyba zajmie mi tydzień doprowadzenie pulpetu do stanu używalności

a żeby to jeszcze było ładne, to zajmie kolejny tydzień

@Rustyyyy: jak ustawisz trochę więcej w KDE niż to co jest domyślnie do plasma ci się będzie sypać jak g---o w betoniarce. Testuję średnio co roku od jakiś 10 lat z nadzieją, że może poprawili i co roku jest to samo xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Na chwilę obecną pojawiał sie dziwnie rozciągnięty tekst, oraz przeskakujące spacery na panelach...
Jakim cudem mój idealny układ nie jest standardem w dekstopach? ()
Niech ktoś to zrobi za mnie!
  • Odpowiedz
  • 1
@rafau16: KDE to bloat, a domyślne gnome to kastrat (czyli żeby działał też musi być bloatem), nawet widoczne ikonki na pulpicie wymagają dodatkowego pakietu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powiedzmy że układ rzeczy mam ogarnięty teraz zmiana wyglądu, o ile w domyślnych konfiguracjach jakoś to wygląda, to poza nią, jest tylko depresyjna szarość
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: dla mnie kde to zawsze była kobyła i zamulacz, gnome też nie za bardzo choć już z tym lepiej, ale obecne wersje robione pod ekrany dotykowe mnie nie przekonują.
W serduchu zawsze xfce, choć piszą że brzydki itd, ale ja lubię prostotę, do tego też go można fajnie skonfigurować jak ktoś potrzebuje.
I to niezależnie od sprzętu bo mój obecnie wszystkie te de uciągnie bez problemu.
  • Odpowiedz