Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem czy warto iść w domy prefabrykowane np. z keramzytu lub prefabrykowane betonowe? Interesują mnie same ściany bo więźbę i strop drewniany sobie zrobię z kimś z rodziny. To się w ogóle opłaca? Dom parterowy 100m2 powierzchni użytkowej. Ktoś z Was robił? Jaki to koszt +/-?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paxtax: podobno przy prefabrykatach trzeba mieć na tiptop już projekty instalacji bo puszczają tunele kablowe w prefabrykatach, kucie tego czy bruzdowanie to mordęga

tak mi mówiła firma co stawia domy z kreamzytu z prefabrykatów
  • Odpowiedz
@paxtax: plusy:
- dużo mniejsza szansa że będą jakieś błędy, wszystko jest proste i równe
- ściany gotowe pod instalacje (peszle, puszki, podejścia do wody)
- nie trzeba tynkować
- montaż trwa tydzień, czekając na ściany robisz fundament
- lepsza lambda i tłumienie
JestemKaspi - @paxtax: plusy:
- dużo mniejsza szansa że będą jakieś błędy, wszystko j...

źródło: IMG_6220

Pobierz
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: osobiście wybrałem budowę tradycyjną, należę do przeciwników rozwiązań modułowych. Chociaż sam keramzyt stawiam wyżej od konstrukcji drewnianej.
Dla uczuciwego obrazu należy dla równowagi dodać, że murowanie ścian parteru wraz z działówkami domu do 100m2 to 3-4 tyg. roboty, także przy całym cyklu budowy niewielka różnica.
I w sumie okazji do rzetelnej informacji, bo mnie zawsze interesowało, jaki miałeś czas oczekiwania na postawienie ścian od zawarcia umowy? Bo rozumiem, że
  • Odpowiedz
@p00tinMalpaRU: prefabrykaty a moduły to trochę coś innego, prefabrykaty to zwykle same ściany / stropy
Co do terminów to wyglądało to tak:
11 sierpnia wjeżdża koparka, 6 września wylanie płyty fundamentowej, 11 września zamówienie ścian, 13 września zamówienie wiązarów, 25 września montaż ścian(4 dni), 9 października montaż wiązarów (1 dzień)
  • Odpowiedz
@paxtax: indywidualny projekt, mialem projekt domu dla tradycyjnej technologii i pozniej byl dopasowany pod prefabrykaty, przygotowali projekt form i wyslali do producenta - byly niewielkie zmiany bo prefabrykaty wyszly ciensze niz sciana murowana wiec pomieszczenia sie minimalnie powiekszyly
  • Odpowiedz