Wpis z mikrobloga

@Carnivore79: oskubal, oskubal. Nie chce mi się drugi raz tego samego pisać już, ale banki są od wzbudzania zaufania, a nie proponowania klientom opcji pod pozorem bezpiecznej lokaty.

Jeśli gość był zaskoczony, to znaczy, że pracownik niedostatecznie mocno zaznaczył, że jeśli zysk wzrośnie o 29% to dostanie 29%, ALE JESLI ZYSK WZROSNIE BARDZIEJ niż o 29.9%, to dostanie 4.2%.

Serio, to jest tak nieintuicyjne, że aż zęby bolą gdy widzisz,
  • Odpowiedz
@widmo82: przecież tym przypadkiem to sam gosciu udowodnił ze podpisuje wszystko w xiemno jak typowy emeryt a wy robicie ze go zły bank oszukał. Tam jasno w regulaminie te zasady są opisane a mu sie nawet nie xhcialo tego przeczytać. Sam sobie winny. A jak ktoś robi po raz kolejny z tego aferę ze ktoś kogoś oszukał to po prostu wygląda na debila.

A wiem bo sam 3 lata temu
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: tak, a ochrona zdrowia jest od dbania o pacjentów, policja od dbania o bezpieczeństwo, wojsko będzie nas bronić przed inwazją. Świat nie jest doskonały i trzeba mieć to na względzie. Jedynie strażakom można ufać ;)
  • Odpowiedz
@Carnivore79: No do tego są te instytucje powołane i jak robią coś nie tak to warto podnosić larum, że działają niezgodnie z etyką zawodową, a nie ich jeszcze wspierać pisząc naokoło, że dobrze robią, a ten co podpisał to osioł. No oczywiście gość powinien przeczytać umowę, ale to pracownik banku powonien go jasno i wyraźnie poinformować o tym na czym polega ta lokata, zamiast przemilczeć niewygodne zapisy w nadziei, że
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: ale czy bank sie z czegoś nie wywiązał? Nie. Wiec gdzie tu nadwyrężenie zaufania? Poza tym jestem pewien ze ten kto mu przedstawiał warunki to mówił o tym, a gosciu po prostu to zignorował i skupił sie na maksymalnym potencjalnym zysku do zdobycia
  • Odpowiedz
  • 4
Nikt nikogo nie oskubał, czyta się

@Carnivore79: w mojej ocenie oskubał. jesli nawet ktoś podpisał po przeczytaniu i własciwym zrozumieniu to OSKUBAŁ bank ze znacznego zysku.

A jak uzasadnić zasadność obniżenia wypłaconego zysku do 4.2 jeśli zysk dobije do 30%?
  • Odpowiedz
@widmo82 trzeba jednak pamiętać że bank gwarantował tu ochronę kapitału, także jakby Google się w tym czasie s--------l na -30%, to wykopek nadal otrzymałby swoje skromne kilka procent zysku

Bank bierze na siebie ryzyko -> odbija sobie w czymś innym. Przecież jakby bank gwarantował darmową ochronę kapitału na wypadek spadku, a wypłacał wszystkie zyski to nikt by nie inwestował inaczej niż przy udziale takich lokat strukturyzowanych. Jak będą zyski to super,
  • Odpowiedz
@widmo82: ale pytanie jest czy bank faktycznie "oskubał" z zysku czy instrument był jakoś zabezpieczony w drugą stronę?
Nie chce mi się wnikać, ale nie zdziwiłbym się gdyby ten gwarantowany zysk wiązał się właśnie z jakimś instrumentem.
Spora szansa że nie bank oskubał tylko po prostu stworzono specyficzny instrument a jakiś typ nie ogarnął jak to działa i teraz płacz.

@breakdown1: dokładnie, stworzono pewnie specyficzny instrument z jakimś
  • Odpowiedz