Wpis z mikrobloga

Witam mireczki. Jak miernikiem moge sprawdzić czy dane urządzenie będzie wywalać korki?
Mam proste urządzenie (konkretnie stacja lutownicza hot air gun marko Yihua), ktorej rozebralem dmuchawe bo musialem wymienic jedna część w nim. Wszystko złożyłem, ale teraz jak podlaczam do kontaktu to wywala korki (nie wiem czy coś z czyms sie styka)
Więc, chcę znow rozebrac to "naprawić" i miernikiem sprawdzać czy będą wywalać korki czy nie (żeby nie latać co chwile na klatkę)
#elektryka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZbozowaPanna: zmierzyć czy nie masz np fazy do obudowy, która, jeśli metalowa, to będzie uziemiona.

Teoretycznie możesz też zmierzyć stan izolacji miernikiem, ale musisz wiedzieć co mierzysz, i jak interpretować wyniki.

Poza tym jeśli zaczęło się to robić po naprawie dmuchawy, to na wstępie bym ją wypiął, i sprawdził czy to przez to.
  • Odpowiedz
Więc, chcę znow rozebrac to "naprawić" i miernikiem sprawdzać czy będą wywalać korki czy nie (żeby nie latać co chwile na klatkę)

@ZbozowaPanna: jak masz miernik uniwersalny to nie zawsze i nie wszystkie usterki da radę wykryć. Normalnie ustawiasz na pomiar rezystancji najwyższy zakres w mierniku i mierzysz wtyczkę pomiędzy bolcami spodziewał bym się rzędu 100kOhm lub więcej, pomiędzy którymkolwiek bolcem a uziemieniem zwykły miernik powinien pokazać OL. Można jeszcze
  • Odpowiedz
@ZbozowaPanna: zrób inaczej, włącz w szereg żarówkę, taką zwykłą 60 lub 100w. Jak po podłączeniu do gniazdka żarówka się zaświeci, to znaczy, że w urządzeniu masz zwarcie i możesz zacząć rozkręcać i mierzyć poszczególne elementy. Jeśli się bawisz w naprawy urządzeń elektronicznych, to zrób sobie taki zestaw z żarówką i wyłącznikiem, przyda ci się jeszcze nieraz.
  • Odpowiedz