Wpis z mikrobloga

#laptopy #komputery #kartygraficzne #kiciochpyta
Mirki od komputerów: mam laptopa z procesorem Intel Core 5 Ultra 225H. Wg specyfikacji powinna mu towarzyszyć zintegrowana karta graficzna Intel Arc 130T. Natomiast programy diagnostyczne wykrywają układ graficzny "Intel Graphics". Czy to wina tego, że mam tylko 16 GB RAM i karta nie rozwija pełnej wydajności? I czy dobrze myślę, że jak dorzucę drugą podobną kość pamięci do wolnego slotu to karta "rozpędzi się" i będzie już działać jako Arc 130T?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@major64: ale ona nie jest tak wykrywana ze względu na jej [aktualną] wydajność. chcesz sprawdzić jaka ma wydajność to użyj benchmarka i porównaj z innymi, oczywiście wyniki mogą się nieco różnić zależnie od laptopa ze względu na ograniczenia temperaturowe różnych modeli.

spróbuj programu innego w stylu gpu z / hwinfo.
tez możesz spróbować ręcznie zainstalować jej sterowniki
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 to inaczej zadam pytanie: jak sprawdzić jaka mam kartę graficzną i jak upewnić się, że działa w pełni? Bo AI twierdzi, że do "pelnego" działania putrzebuje "dual channel" pamięci RAM. I że jak wstawię drugą, bliźniaczą kość pamięci, to karta graficzna wejdzie w pełny tryb i będzie wykrywania już pod nazwą Arc 130T. Czy to prawda?
  • Odpowiedz
wydajność karty zintegrowanej zależy w pewnym stopniu od przepustowości pamięci ram, więc tak, w trybie single channel będzie działać wolniej. ale to nie powinno mieć wpływu na to jak jest wykrywana karta

i jak masz 16GB ramu to najpewniej już masz i tak dwie kości.
jaką masz konfuigurację ramu mozęsz sprawdzić albo cpu z, hwinfo (albo w systemie z wmic ale tak bedzie łatwiej)
https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

jak
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 skorzystałem z hwinfo i właśnie tam mi pokazuje że mam "Intel Graphic" a nie "Arc 130t". Chcę potwierdzic informacje, że w trybie dual channel karta zacznie się inaczej zachowywać i będzie się przedstawiać jako Arc. A jeśli chodzi o RAM to mam 2 sloty, w jednym jest 16 GB, drugi jest pusty.
  • Odpowiedz
@major64:
na pewno będzie szybciej działać jak masz ram dual channel nawet jak się nie będzie inaczej przedstawiać. możliwe, że zmieni nazwę bo intel uznał, zę nie chce aby karta nie działająca na 100% swoich możliwości się nazywała tak samo.

więc ostatecznie, nawet jak nazwa się nie zmieni to karta będzie działać szybciej
  • Odpowiedz