Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp

Wracam do nauki c/cpp i kiedys pisalem sobie program, ktorym otwieram jakiś plik dzięki zapisuje do środka liczby 2,3,4 i zamykam program; a uruchamia mi ten .txt

Jak wygląda tego typu prosty program, umie mi ktos na szybko napisać? plz...

mat.open("mat.txt");

while(!mat.eof()) { << macie jakiś pomysł o co mi tu mogło chodzić? Co to robi?
  • 7
@studbazer: eof() to funkcja end of file. Zwraca prawdę wtedy i tylko wtedy, gdy kursor programu dojdzie w pliku do końca tego pliku. W warunku while funkcja jest znegowana, co pozwala przerwać wykonywanie pętli w momencie, kiedy kursor dojdzie do końca pliku.

W tej pętli zazwyczaj wczytuje się dane z pliku do jakichś tam zmiennych w programie.
@blisher:

@Dzakus:

@Wyrewolwerowanyrewolwer:

Wygląda to tak:

ifstream mat;

double a;

mat.open("mat.txt");

while(!mat.eof()) {

mat >> a;

cout << a << endl;

wynik += a;

}

Tworzę zmienną? mat no wlasnie co to w tym przypadku jest te mat. Jest to treść zapisana w pliku mat.txt?

Teraz jak leci pętla while to sprawdza po wystąpieniu każdego białego znaku, czy nie jest tu już koniec programu tak?

Czyli jak mam zapisane
@studbazer: Tak, tak jakby zmienną tylko tyle, że to jest obiekt(uchwyt?) typu fstream o nazwie mat. Za jego pomocą odwołujesz się do pliku/plików w tym przypadku do mat.txt.

ifstream oznacza tylko tyle, że służy do pracy na plikach tylko do odczytu. Jak chcesz manipulować na plikach to używaj od razu fstream.

Tak, po wczytaniu każdej zmiennej przechodzi dalej i sprawdza czy nie doszedł do końca pliku.

Bez użycia while'a się da